O Šporhetce a rakvářově dceři (2017)

Radoslav Nenadál. Rozhlasová hra podle stejnojmenné novely. Dramatizace František Baďura. Dramaturgie Zuzana Vojtíšková. Režie Jaroslav Kodeš.

Účinkují Natálie Drabiščáková, Jitka Jirsová, Marcela Nohýnková, Lenka Zbranková, Zdeněk Hruška, Vladimír Hrabal, Kryštof Bartoš, Jarmil Škvrna a další.

Natočeno 2017. Premiéra 1. 1. 2018 (ČRo 2 Praha, 20:00 – 21:00 h). Repríza 27. 6. 2020 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.) v cyklu Hra na sobotu.

Lit.: anonym: Radoslav Nenadál: O Šporhetce a rakvářově dceři. In web ČRo 2 Praha, 1. 1. 2018 (článek). – Cit.: Dům U tří pavích per je počestnej barák. Zavírá se v něm vo desátý hodině večerní, všude se pečlivě zatemní, je totiž válka. Jenže i za války kvete láska a mladé páry dohání touha k zoufalým činům. O dům se stará prostořeká domovnice Fuchsová, alias Šporhetka.

Je to baba od rány, každého hned odkáže do patřičných mezí, s nikým se nemaže, hned je se vším hotová. Tedy i s Marií, dcerou rakváře, která se zamilovala do německého vojáka a šmajchluje se s ním přímo pod Šporhetčiným oknem.

Vzájemný vztah Marie a domovnice Fuchsové, který začne vylitým kýblem špinavé vody, postupně odkryje nevinnost a naivitu Marie i trpkou životní zkušenost „starý báby Fuchsový“. Svérázné postavy mluví jadrným jazykem, text je psán s nadsázkou a humorem, i s velkým citem a pochopením pro nejrůznější nuance obyčejného lidského života.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)