Kolaps (2017)

Ondřej Novotný. Poslední výpověď o světě, který znenávratněn byl. Svědectví o náhodě, paralelních vesmírech, trapnosti strachu a pohřbívání. Rozhlasová verze divadelní hry současného českého dramatika, rozklížená realita v hodinovém tvaru, který je trochu dramatem, trochu novelou a trochu poetickou mší. Původní hudbu složil Tomáš Vtípil. Dramaturgie Iryna Shkaruba. Režie Tomáš Soldán. 

Osoby a obsazení: Bohy (Jiří Suchý z Tábora), Fany (Josef Kaluža), Mili (Veronika Lazorčáková), Nová (Tereza Lexová) a Jack (Petr Kubes).

Nastudoval ČRo Olomouc v roce 2017. Premiéra 9. 1. 2018 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Současná hra. Repríza 13. 10. 2020 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Večerní drama; 18. 7. 2023 (ČRo 3 Vltava, 21:30 h.) v cyklu Večerní drama.

Pozn.: Pohřebnická firma krachuje a přesto, nebo právě proto, nabízí nejmodernější, bizarní typy pohřbů. Majitel firmy ovšem netuší, že podivný klient sleduje vlastní cíle. A navíc se v útrobách domu skrývá samozvaný spasitel. Dvě dějové linie se protnou v osudovém okamžiku. Nebo to byla náhoda? Je naše společnost odsouzena k fatálnímu kolapsu? Kdo má zbraně? Kdo je otcem nenarozeného dítěte? A vůbec kdo je kdo? Existují paralelní vesmíry? Kolik je hodin? Jaký rok? Kdo jsou poslední lidé na planetě a kdo to zpívá? Kdo vypráví svůj příběh? Hra rozhodně kolabuje ve všech rovinách. (anotace divadelní inscenace – Strašnické divadlo, režie Ewa Zembok)

Lit.: Soldán, Tomáš: Ondřej Novotný: Kolaps. Je naše společnost odsouzena k fatálnímu kolapsu? In web ČRo 3 Vltava, 13. říjen 2020 (článek). – Cit.: Pohřebnická firma krachuje a přesto, nebo právě proto, nabízí nejmodernější, bizarní typy pohřbů. Poslechněte si hru o kolapsu hodnot, času, jazyka, společnosti i vztahů. Současný český dramatik Ondřej Novotný v ní podává poslední výpověď o světě, který znenávratněn byl, svědectví o náhodě, paralelních vesmírech, trapnosti strachu a pohřbívání.  (…)

Bohy potřebuje slogan, Mili vodku a Fanymu přišlo doporučené psaní. Nová je v pohřební firmě nová. A Jack? Slyší ho vůbec někdo z místa, odkud zoufale už nějakou dobu volá po spasení?

Rozhlasová hra současného českého dramatika nabízí rozklíženou realitu několika příběhů v hodinovém tvaru, který je trochu dramatem, trochu novelou a trochu poetickou mší. V té se střetávají různé roviny času i místa, různé intenzity strachu a ponížení, či odporu k násilí násilím. Závěrečná část hry vznikla jako hudební improvizace.

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Ondřej Novotný – Kolaps

Poslední výpověď o světě, který znenávratněn byl. Svědectví o náhodě, paralelních vesmírech, trapnosti strachu a pohřbívání. Rozhlasová verze divadelní hry současného českého dramatika, rozklížená realita v hodinovém tvaru, který je trochu dramatem, trochu novelou a trochu poetickou mší.

Pohřební firma krachuje a přesto (nebo právě proto) nabízí nejmodernější, bizarní typy pohřbů. Současný český dramatik Ondřej Novotný v ní podává poslední výpověď o náhodě, paralelních vesmírech, trapnosti strachu a pohřbívání. Hru o kolapsu hodnot, času, jazyka, společnosti i vztahů.

Bohy potřebuje slogan, Mili vodku a Fanymu přišlo doporučené psaní. Nová je v pohřební firmě nová. A Jack? Slyší ho vůbec někdo z místa, odkud zoufale už nějakou dobu volá po spasení?

Postavy:
Bohy – Jiří Suchý
Fany – Josef Kaluža
Mili – Veronika Lazorčáková
Nová – Tereza Lexová
Jack – Petr Kubes

Dramatizace: Iryna ShkaRuba
Hudba: Tomáš Vtípil
Režie: Tomáš Soldán

Natočeno: 2017
Natočeno v olomouckém studiu Českého rozhlasu.
Premiéra: 9.1.2018 20:00 (ČRo 3 – Vltava)

Zdroj: https://Mujrozhlas.cz/vecerni-drama/ondrej-novotny-kolaps-je-nase-spolecnost-odsouzena-k-fatalnimu-zaniku + https://vltava.rozhlas.cz/ondrej-novotny-kolaps-je-nase-spolecnost-odsouzena-k-fatalnimu-zaniku-6669740 + http://mluveny.panacek.com/rozhlasove-hry/175665-kolaps-2017.html

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)