František z Assisi (1992)

Joseph Delteil, Viviane Théophilidés. Rozhlasová hra. Překlad Igor Calpaš. Odpovědná redaktorka Oľga Duhanová. Zvuk Roman Sokolovský, Stanislav Kaclík, Peter Janík. Rozhlasová úprava a režie Vlado Rusko st.

Osoby a obsazení: biskup (Gustáv Legéň), malomocný (Igor Hrabinský), bratr Silvester (Ľubo Roman), bratr Matej (Ján Kroner), bratr Lev (František Kovár), bratr Eliáš (Eduard Vítek), otec bratr Bernard (Július Vašek), Klára (Slavomíra Manáková), kněz (Elo Romančík), František (Ján Gallovič), ten, který viděl Františka (Dušan Jamrich).

Nastudoval Československý rozhlas Bratislava 14. 12. 1992. Premiéra 24. 12. 1992 (Rádio Slovensko 2, 20:00-21:40 h.; 95 min.).

Lit.: -po- : František z Assisi. In Rozhlas a televízia 52/1992 (článek). – Cit.: Túto hru nazvali jej autori Joseph Delteil Viviane Théophilidés súhrnnou, či hodnotiacou reportážou o živote Františka z Assisi.

Nie je to však životopis, skôr romanca, rapsódia, súčasný, moderný pohľad na jeho filozofiu, myšlienky, ktoré môže i dnes každý pretaviť do svojej duše… „On nie je iba obyčajný, objekt zbožnosti“. Svätý je ten, kto mňa posväcuje! Snívam o modernom svätom Františkovi, o svätom Františkovi pre mladých ľudí, o takom, ktorý odpovie na otázky človeka atómovej doby. Človeka žijúceho v šialenej dobe! Moderná civilizácia je absurdná, príšerná! Čo robiť? – Zmeniť svet! – pokojne odpovedá Otec František. Znovu nájsť prirodzený život, chudobu, slobodu… To je revolúcia podľa Františka!“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)