Noc tribádek (2018)

Per Olov Enquist. Rozhlasová úprava divadelní hry. Píše se rok 1889 a v malém kodaňském divadle právě probíhá zkouška nové hry Augusta Strindberga. Překlad František Fröhlich. Hudba Mario Buzzi. Zvukový mistr Lukáš Dolejší. Dramaturgie Hana Hložková. Režie Lukáš Kopecký.

Osoby a obsazení: August Strindberg (Jan Grygar), Siri von Essen (Tereza Groszmannová), Karolína Marie Davidová (Barbora Goldmannová), Viggo Schiwe (Martin Sláma).

Nastudovalo Brno v roce 2018. Premiéra 10. 3. 2018 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h).

Lit.: Hložková, Hana: Noc tribádek. In web ČRo 3 Vltava, březen 2018 (článek). – Cit.:  Noc tribádek švédského dramatika Pera Olova Enquista se odehrává v roce 1889 v kodaňském experimentálním divadle Dagmar, kde se právě připravuje nová hra Augusta Strindberga nazvaná „Ta silnější“. Divadelní zkoušky je účasten autor, herečka a jeho manželka Siri von Essen [siri von esen], její přítelkyně Marie Davidová a slavný dánský herec Viggo Schiwe, který se ujímá režie. V ponurém sále, používaném jako sklad místního pivovaru, se v důsledku studování komorního psychodramatu pomalu začne rozplétat síť vzájemných vztahů, jejímž vyústěním není pouhé rozhodnutí o tom, zda bude profesní budoucnost přítomných úspěšná, či ne.

Rámec zřejmě nejúspěšnější Enquistovy divadelní hry z roku 1975, jež byla zároveň jeho prvotinou, vychází z historicky doloženého faktu o prvním nastudování Strindbergovy minimalistické aktovky „Ta silnější“. Konec 19. století – svázanost společenskými konvencemi, nerovné ženské postavení, ale také pochybné soužití a krachující manželství Strindberga jsou samy o sobě zajímavé. U Enquista však slouží jako spouštěcí mechanismus k tématům, která odpovídají dnešku – postavení současného muže a ženy ve společnosti, vymezování sexuální orientace, alkoholismus a vše ostatní, co po století lidské emancipace stále není bráno za samozřejmost. Problémy, patřící jakoby do mikrosvěta divadelníků, se nápadně podobají tomu, co v soukromí prožívá zřejmě každý současník např. v podobě otázky přijetí sama sebe, jež se dramatem významně vine. Zajímavostí tohoto Enquistova textu je fakt, že postavu slavného dramatika záměrně nevykresloval na základě znalosti reálií, ale fiktivně. Rafinovanou metodou – studiem Strindbergových dramatických charakterů a jeho uvažováním o nich, zkusil vytvořit postavy v Noci tribádek tak, jako by je napsal právě onen významný velikán. Že se to Enquistovi nejspíš povedlo, dokládá skandál po švédské premiéře, kdy se mu vyčítalo, že se nedržel dobových dokumentů, ani Strindbergovy oficiální biografie.

Rozhlasová inscenace vznikla úpravou divadelní hry v překladu Františka Fröhlicha. Tíživou atmosféru bytí ve zpuchřelých společenských konvencích v ní umocňují sevřený zvukový prostor, střídání konverzačního a psychologického hereckého tempa, minimum realistických zvuků a nápadité zvukové koláže.

Per Olov Enquist (1934) patří k předním švédským spisovatelům. K psaní filmových scénářů a divadelních dramat, v nichž s oblibou používá historicky známé postavy, které interpretuje jako současníky, se dostal poté, co se stal uznávaným romanopiscem. Kromě Noci tribádek byly na českých jevištích uvedeny také hry Ze života žížal, Obrázkáři, Faidra, V hodině rysa, Blanche a Marie. V Českém rozhlase byly natočeny tituly Faidra (1998, režie Lída Engelová) a V hodině rysa (2012, režie Natália Deáková).

Lit.: Hložková, Hana: Tíživé bytí ve zpuchřelých konvencích. In Týdeník Rozhlas 12/2018 (článek).

Hložková, Hana - Tíživé bytí ve zpuchřelých konvencích. In Týdeník Rozhlas 12-2018Lit.:Kopecký, Lukáš: NOC TRIBÁDEK. In web Backstage – Lukáš Kopecký, 9. 2. 2018 (článek). – Cit.:  V brněnském studiu Českého rozhlasu budeme realizovat dramatickou prvotinu švédského spisovatele Pera Olova Enquista Noc tribádek. K psaní divadelních her se Enquist dostal až poté, co se stal uznávaným autorem románů a povídek. Při psaní próz i dramat využívá tzv. pseudodokumentární metodu, která se vyznačuje důmyslnou kombinací fakt s fikcí. V jeho textech se často objevují historické postavy, uvažují však jako naši současníci a aktuální jsou i témata, jimiž se zabývají. Noc tribádek je v tomto smyslu ukázkovým příkladem Enquistovy tvorby. Příběh nevšedního milostného trojúhelníku, Augusta Strindberga, jeho první manželky a mladé herečky, se odehrává během noční zkoušky v divadle, na níž velmi záhy otevřeně proudí city a emoce všech zúčastněných.

Lit.: Kopecký, Lukáš: TRIBÁDKY OBRAZEM. In web Backstage – Lukáš Kopecký, 16. 2. 2018 (článek + fotografie z natáčení). – Cit.:  Z důvodu probíhající rekonstrukce studií v budově Českého rozhlasu Brno je nutno hledat různá náhradní řešení a umět improvizovat. Psychologické drama Noc tribádek situuje autor Per Olov Enquist do malého sálu experimentálního divadla, na scéně stojí zbytky kulis z odehrané inscenace a také vyrovnané basy s pivem, protože sál využívá místní pivovar i jako skladiště. Při realizaci rozhlasové verze jsme se autorově představě přiblížili skoro stoprocentně. Hra byla téměř kompletně natočena v prostoru bývalé jídelny, která je momentálně rovněž využívaná jako skladiště. Dík patří mistru zvuku Lukáši Dolejšímu, který dokázal daný prostor přetvořit tak, že se nám ho po týdnu ani nechtělo opouštět. Výsledek si můžete poslechnout 10. března od 14:00 na stanici ČRo Vltava.

Lit.: Kopecký, Lukáš: NÁSLEDUJÍCÍ TEXT OBSAHUJE VULGARISMY. In web Lukáš Kopecký Backstage, 26. 8. 2018 (článek). – Cit.:  Velkým tématem rozhlasové slovesné tvorby v současnosti je bezesporu problém vulgárních výrazů v uměleckých textech. Vedení Českého rozhlasu se touto problematikou zabývalo v poslední době zvlášť intenzivně. Vzpomeňme třeba nedávnou kauzu „porna na Vltavě“. I mé prozatím poslední nastudování rozhlasové hry musel s rozhořčeným posluchačem řešit rozhlasový ombudsman (viz Vulgarismy v rozhlasové hře Noc tribádek mimochodem: herec Jan Grygar je za výkon v této hře nominován v anketě Neviditelný herec). V těchto dnech pro Český rozhlas začínám připravovat další hru. A už titulní stránka mě varuje, že další text obsahuje vulgarismy, konkrétně: 4x blbečku / blbá,2x do prdele, 1x idiot, 1x držet hubu, 1x podělanej, 1x sakra, 1x spratek a 1x vůl.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)