Bezvýznamný prípad (Bezvýznamný případ, 1991)

Ján Niňaj. Původní rozhlasová hra. Režie Milan Semík. Zvuk Imrich Adamko, Stanislava Ďurišová. Odpovědný redaktor Vladimír Fišera.

Osoby a obsazení: Michal Lisák (Július Pántik), Fero Húska (Elo Romančík), MUDr. Jozef Juriško (Michal Gučík), Dana Jurišková (Kamila Magálová), Dr. Velich (Stano Dančiak), MUDr. Valko (Juraj Slezáček), Sudková (Viera Strnisková), ředitel nemocnice (Eduard Bindas), sekretářka (Nataša Kulíšková), náčelník OS ZNB (Leopold Haverl), por. Gregor (Michal Dočolomanský), Badová (Darina Vašíčková), vedoucí (Vladimír Minarovič), Macko (Dušan Tarageľ), sestra v ambulanci (Soňa Ulická), číšník (Juraj Predmerský), Renáta (Michaela Mikulášová), Zlatica (Zuzana Frenglová), hlas (Jozef Šimonovič), muž (Ján Valentík), hlasatel (Milan Laca), hlasatelka (Mária Mačáková).

Nastudoval Československý rozhlas Bratislava 27. 9. 1991. Premiéra 5. 12. 1991 (Slovensko 1; 20:00, 62 min.). Repríza 16. 3. 2020 (SRo 8 Rádio Litera, 10:30 hod.).

Lit.: -po-: Bezvýznamný prípad. In Rozhlas a televízia 49/1991 (článek). – Cit.:  Príbeh 69-ročného dôchodcu Michala Lisáka situoval skúsený rozhlasový autor Ján Niňaj do poslednej fázy nášho bývalého režimu. Pôvodná rozhlasová hra Bezvýznamný prípad je neúprosným pohľadom do vtedajších (a možno s istými obmenami aj doteraz pretrvávajúcich) praktík zdravotníctva, je akousi polemikou o morálnych vlastnostiach lekára, o jeho osobnej zodpovednosti za záchranu ľudského života.
Lisák: Viete, keby som to nezažil, neuverím… Myslíte si, že sestričku zaujímalo, čo tomu človeku je? Že krváca….? Podozrievala ho, že má vypité! Dokonca aj mňa a vyhrážala sa záchytkou! Telefonovala aj doktorovi, ale ten sa ani neukázal.  A keď zistila, že zranený tam podľa bydliska nepatrí, poslala nás preč…
Gregor: Kvoli rajonizácii…?
Lisák: Áno tak vravela…. Bála sa. Vraj to raz porušila a mala z toho veľmi zle.
Príčinou neposkytnutia pomoci ťažko zranenému človeku nebola samozrejme len byrokracia službukonajúcej zdravotnej sestry. Tá sa stala v celom kolobehu „objasňovania prípadu bezvýznamného človeka“ len jedným z nepotrebných pešiakov na šachovnici, kde záchrana života bola tým posledný, o čo sa hralo.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)