Ve dne v noci (2018)

Kasha Jandáčková. Šance, že zemřeme při teroristickém útoku, je stejná jako ta, že vyhrajeme hlavní výhru v loterii.   Hudební design Jakub Rataj. Hudba Killiekrankie (Jan Kostera, Jiří Machů). Zvuková mistryně Jitka Kundrumová. Dramaturgie Lenka Veverková. Produkce Dana Reichová a Eva Vovesná. Režie Kasha Jandáčková.

Osoby a obsazení: Luisa (Pavlína Štorková), Kweuke (Jan Hofman), Sabah (Johana Matoušková), Samoul (Jakub Gottwald), starší žena (Sabina Remundová), mladší žena (Tereza Nádvorníková), starší muž (Jan Vondráček), mladší muž (Michal Bednář) a holčička (Nina Rudišová).

Natočeno 2018. Premiéra 24. 4. 2018 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Současná hra. Repríza 20. 7. 2021 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Večerní drama.

Poznámka v ohlášení: „A než vás pozveme k poslechu hry Ve dne v noci, musíme vás upozornit, že rozhlasová hra obsahuje expresívní výrazy a vulgarismy, které jsou ovšem nedílnou součástí autorské umělecké výpovědi. Tak to prosím respektujte.“

Lit.: Veverková, Lenka - Ve špatný okamžik na špatném místě. In Týdeník Rozhlas 17-2018 (článek).Veverková, Lenka: Ve špatný okamžik na špatném místě. In Týdeník Rozhlas 17/2018 (článek).

Lit.: Veverková, Lenka – Jandáčková, Kasha: Kasha Jandáčková: Ve dne v noci. In web ČRo 3 Vltava, 24. duben 2018 (článek). – Cit.:

Jak se může v jediném okamžiku změnit celý váš život? Jaké důsledky může mít každé sebemenší rozhodnutí? Pojedu metrem, nebo půjdu pěšky? Napíšu mu já, nebo počkám, jestli se ozve sám? Přáli byste si znát svůj životní příběh v jeho dalších alternativách, nebo je to něco, o čem bychom raději neměli přemýšlet? A kdybychom dostali šanci na druhý život, naplníme ho hrdinskými činy, nebo strachem, abychom o něj zase nepřišli? Po odvysílání poslouchejte on-line do 30. dubna 2018.

Policistku Sabah (Johana Matoušková), redaktorku a spisovatelku Luisu (Pavlína Štorková), keňského studenta Kweukeho (Jan Hofman) a nezaměstnaného Samoula (Jakub Gottwald) spojuje jedno. Všichni byli ve špatný okamžik na špatném místě. Ať už to bylo v redakci satirického časopisu Charlie Hebdo, v prostorách univerzity v keňské Garisse či na koncertě v hudebním klubu Bataclan.

Rozhlasová hra Kashy Jandáčkové vypráví na základě dokumentárních materiálů, novinových článků, autentických výpovědí a videozáznamů příběhy skutečných obětí teroristických útoků. Životní osudy obyčejných hrdinů, kteří by se jimi raději nestali. Hru režisérka původně napsala pro pražské Divadlo NoD, kde je inscenace stále na programu.

Jandáčková je absolventkou oboru režie a dramaturgie na Katedře alternativního a loutkového divadla pražské DAMU. Jako dramaturgyně a asistentka režie opakovaně spolupracovala s režisérkou Petrou Tejnorovou a její skupinou Sgt Tejnorová & The Commando. Jako režisérka spolupracovala s Divadlem LETÍ a festivalem Prague Pride, divadlem Komedie nebo s režisérem Martinem Kukučkou (SKUTR).

Ve vlastní tvorbě se zaměřuje na aktuální osobní i společensko-politická témata a na hledání nových forem skrze předmět, pohyb, nová média a vlastní autorskou tvorbu. Její nejnovější inscenací je autorský projekt Městečko Fake news se souborem 11:55 v divadelním prostoru Jatka78.

Za hru Ve dne v noci letos získala Cenu Ewalda Schorma, kterou každoročně uděluje agentura DILIA studentům divadelních škol za původní divadelní či rozhlasovou hru, dramatizaci nebo překlad. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)