Uloupený princ (1980)

Pohádka na orientální motiv. Pro rozhlas napsali Helena Sýkorová a Milan Kolařík. Hudba Tomáš Vránek, řídí Ivo Pavelka.  Zvuk Jiří Žižka. Dramaturgie Eva Košlerová. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení:  Ali/princ Hasan (Martin Velda), Džafar (Jiří Samek), princezna Amara (Naďa Konvalinková), vypravěč (Radovan Lukavský). Dále účinkují Tomáš Šolc, Jaroslav Konečný, Pavel Pípal, Pavel Pavlovský, Jan Gross, Jiří Miegl, Ivan Gübel, Josef Nechutný.

Natočeno v roce 1980. Obnovená premiéra 26. 8. 2018 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 43 min.). Repríza 7. 1. 2024 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 43 min.).

Lit.: anonym: Helena Sýkorová a Milan Kolařík: Uloupený princ. In web ČRo 2 Praha, 26. srpen 2018 (článek). – Cit.:  Orientální vyprávění o králi zlodějů, mladíkovi s mateřským znamínkem a princezně, kterou málem uštkl jedovatý had.

Mladý Ali má dlouhé prsty, chytrou hlavu a především dobré srdce. Slouží králi loupežníků Džafarovi, který se rozhodl vloupat se do kalifovy klenotnice a ukrást poklad. Jenže vojáci ho spatří a už zloděje honí. Na poslední chvíli Džafar předá svou zlodějskou živnost Alímu. Ten ale krást nechce, a tak zlato vrátí kalifovi. Proradný Džafar nezapře svou zlou povahu ani s hlavou na katově špalku. Aby se zachránil, zradí Aliho. Jak tenhle zamotaný příběh skončí a jakou roli v něm sehraje kalifova dcera, princezna Amara?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)