Obeť svätej čistoty (Oběť svaté čistoty, 2018)

Peter Janků. Rozhlasová hra o blahoslavené Anně Kolesárové. Dramaturgie Hana Rodová. Zvuk Michal Ballasch. Hudba Martin Husovský. Odborná spolupráce Pavol Hudák. Režie Peter Janků.

Osoby a obsazení: páter (Igor Kasala), Kliment (Miroslav Kolbašský), Michal (Michal Soltész), Zuzana (Jana Vernerová), Peter (Andrej Palko), Anka Kolesárová (Michaela Domovcová), otec (Peter Cibula), suseda (Antónia Kurimský Olšavská), hlas (Branislav Bajus) a vojak (Ján Kovalčin).

Natočeno 2018. Premiéra 1. 9. 2018 (SRo Rádio Regina, 15:00 h.) v den blahoslavení A. Kolesárové. Reprízy 2. 9. 2018 (SRo 3 Rádio Devín, 21:00 h), 8. 6. 2019 (SRo 3 Rádio Devín); 15. 9. 2019 (SRo Rádio Devín, 21:00 – 21:58 h.).

Video z natáčení

Pozn.:  Práve v čase, keď by budúca blahoslavená – Anna Kolesárová- oslavovala svoje životné jubileum, 90 rokov, sa v košickom rozhlasovom štúdiu pripravovala na výrobu pôvodná rozhlasová hra Petra Janků s názvom Obeť svätej čistoty. Ide o príbeh 16 ročnej Anky, ktorá sa koncom druhej svetovej vojny odmietla podvoliť opitému ruskému vojakovi a miesto hriechu si radšej volila smrť. Jej svedectvo viery a čistoty inšpiruje mladých ľudí, ktorí chodia každoročne na púte do Vysokej nad Uhom. V roku 1957 zbieral svedectvá o živote a smrti Anky Kolesárovej páter Michal Potocký, ktorý popri práci robotníka tajne vykonával cirkevné obrady, za čo bol v roku 1958 odsúdený na 4 roky väzenia a stratu občianskych práv na ďalších 5 rokov. Na Potockého donášal tajný agent Štátnej bezpečnosti Kliment, ktorý prispel k jeho odsúdeniu. Nielen tieto fakty boli dôvodom na napísanie hry.

Annu Kolesárovú vyhlási pápež František za blahoslavenú 1.septembra tohto roku. Práve na tento deň je i pripravená premiéra pôvodnej rozhlasovej hry Petra Janků Obeť svätej čistoty. Vypočuť si ju môžete v Rádiu Regina o 15,00, prípadne 2.septembra o 21,00 v Rádiu Devín.

Pozn. 2: 16 ročná Anna Kolesárová sa koncom druhej svetovej vojny odmietla podvoliť opitému ruskému vojakovi a miesto hriechu si radšej volila smrť. Jej svedectvo viery a čistoty inšpiruje mladých ľudí, ktorí chodia každoročne na púte do Vysokej nad Uhom. 1. 9. 2018 Annu Kolesárovú vyhlásil pápež František za blahoslavenú. V roku 1957 zbieral svedectvá o živote a smrti Anky Kolesárovej páter Michal Potocký. Popri práci robotníka tajne vykonával cirkevné obrady, za čo bol v roku 1958 odsúdený na 4 roky väzenia a stratu občianskych práv na ďalších 5 rokov. Na Potockého donášal tajný agent Štátnej bezpečnosti Kliment, ktorý prispel k jeho odsúdeniu. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)