To strašný kouzlo podzimu (2018)

Miloš Urban. Dramatizace horrorové povídky. Dramatizace Vít Vencl. Hudba Ondřej Gášek. Dramaturgie Kateřina Rathouská.  Zvukový mistr Dominik Budil. Režie Natália Deáková.

Účinkují Jan Nedbal, Tereza Dočkalová a Šárka Vaculíková.

Natočeno říjen 2018. Premiéra 24. 2. 2019 v cyklu Rozhlasová hra pro celou rodinu (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 35 min.). Repríza 7. 5. 2019 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h) v cyklu Současná hra; 11. 7. 2021 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) v cyklu Strašidelné léto na Dvojce a Hra na neděli.

Festivalový název: That Dreadful Charm of Autumn

Pozn.: Natáčeno v plenéru.

Pozn. 2: Hra se dostala na festival Grand Prix Nova v Rumunsku a získala 1. cenu v binaurální kategorii. Nominace na Prix Europa 2020.

Lit.: Rathouská, Kateřina: Miloš Urban: To strašný kouzlo podzimu. In web ČRo 2 Praha, 20. únor 2019 (článek). – Cit.: Příběh z knihy Mrtvý holky, při kterém vás bude doslova obcházet hrůza. Natáčelo se totiž i „binaurální hlavou“, speciálním mikrofonem, který vás nepříjemně vtáhne do děje.

V sobotu 23. února ve 13:00 odvysílá Dvojka premiéru hororu z knihy Miloše Urbana Mrtvý holky. V krátké story se studentka (Tereza Dočkalová) sejde se svým spolužákem (Jan Nedbal) a společně na video natáčejí výpověď o jeho strašném zážitku. Mladík vzal kamarádku Renku (Šárka Vaculíková) na výlet. Ten se však brzy proměnil v hotové peklo, které nezpůsobilo jen výrazné zhoršení počasí. Roli sehrála třeba i tajemná socha z altánku…

Binaurální prvky – sluchátka!

Protože se podstatná část děje odehrává v lese a ve zchátralé chatce, natáčelo se v exteriérech. A některé pasáže navíc i speciálním mikrofonem, tzv. „binaurální hlavou“. Výsledkem je zvukově barvitá nahrávka, která působí opravdu děsivým dojmem. Posluchačům na webu doporučujeme poslech se sluchátky. Samozřejmě nejlépe o samotě a v naprosté tmě.

Binaurální hlava: virtuální realita pro vaše uši

Vypadá jako lidská hlava a má dokonce i lidské uši s ukrytými mikrofony. Díky tomu dokáže zaznamenat zvuky stejným způsobem jako vaše uši. Pokud se něco děje napravo od vás, uslyšíte to v levém uchu o něco tišeji a taky zpožděně. Výsledný zvuk navíc bude zdeformovaný šířením v prostoru kolem vaší hlavy a dokonce i záhyby vašeho ucha. Protože binaurální mikrofon vypadá jako vy, slyší jako vy.

O autorech

Dílo známého spisovatele Miloše Urbana uvedl Český rozhlas v minulosti už vícekrát, například v řadách četeb na pokračování se objevily jeho romány Sedmikostelí nebo Boletus arcanus. Napsal i několik scénářů pro projekt Minutových her. Povídku To strašný kouzlo podzimu pro rozhlas zdramatizoval Vít Vencl a režírovala Natália Deáková. O působivou atmosféru se postarali zvukový mistr Dominik Budil a skladatel a designér Ondřej Gášek. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)