Jubileum (2009)

Anton Pavlovič Čechov.  Rozhlasová adaptace jednoaktovky. Dramaturgie Martina Vannayová. Zvuk Dušan Kozák. Hudební dramaturgie Oldo Fiala. Rozhlasová úprava a režie Martin Hvišč.

Účinkují Viera Topinková, Lucia Hurajová, Boris Farkaš, Marek Majeský a Alfréd Swan.

Natočeno 2009. Premiéra 21. 6. 2009 (SRo 1 Rádio Slovensko, 11:30 h.). Repríza 24. 6. 2015 (SRo 2 Rádio Regina); 31. 12. 2016 (Rádio Devín, 19:00 h.) v rámci cyklu Veselohry deviatich desaťročí.

Lit.: anonym: Silvester v Rádiu Devín. In web Rádio Devín, prosinec 2016 (článek). – Cit.: (…) Tri jednoaktovky Antona Pavloviča Čechova prinášajú autorov láskavý pohľad na ľudské slabosti. Čechovove postavy s gustom stvárnili Boris Farkaš, Viera Topinková, František Kovár, Ingrid Timková, Juraj Hrčka či Peter Šimun.

Lit.: Gažíková, Katarína: Dosky, ktoré znamenajú svet. In web Rádio Litera, 2. 1. 2017 (článek). – Cit.: Prvý týždeň roku 2017 bude na Litere patriť divadlu. Milovníci dramatiky si prídu na svoje napríklad pri veselohre Jána Palárika Inkognito alebo pri hre Petra Severa Hladní herci. Čítanie na pokračovanie prinesie medailóny osobností nášho divadelníctva a slovenský teatrológ Andrej Maťašík bude kritickým okom opisovať divadelnú minulosť blízku aj vzdialenejšiu v esejách s názvom Sólo pre divadlo. Vypočujte si aj glosu humoristky Oľgy Feldekovej Divadlo má silu a ak máte radi divadlo ochotnícke, zapnite sifíčer Ivety Bognárovej Blahoslavení bohatí duchom. Prajeme vám krásny, literárno-divadelný začiatok roka 2017.  (…)

Od štvrtka na našich digitálnych vlnách nájdete aj rozhlasovú adaptáciu jednoaktovky Antona Pavloviča Čechovova s názvom Jubileum. Pojednáva o príprave oslavy piatych narodenín malej provinčnej banky, v čele ktorej stojí samoľúbi Andrej Šipučin. Jeden z jeho najbližších úradníkov, Chirin, pre neho píše prednášku, ktorú má Šipučin vysloviť, keď mu príde zablahoželať výbor členov banky. Všetko sa ale tak trochu zamotá, keď do deja vstúpi jeho manželka Tatiana a jedna postaršia dáma. V réžii Martina Hvišča účinkujú: Viera Topinková, Lucia Rósza Hurajová, Boris Farkaš a Marek Majeský. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)