Imago (2019)

Kristýna Kodrlová. Hra pro mládež. Příběh o problémech, před kterými lze utéct do zdánlivě dokonalého světa.  Dramaturgie Hana Hložková. Zvukový mistr Michal Zelinka. Hudba Martin Kyšperský. Režie Lukáš Kopecký.

Osoby a obsazení: Kocour (Jan Šťáva), Tomáš (Marek Hurák), učitel (Aleš Zbořil), Viktor (Teodor Dlugoš), Filip (Jiří Fikáček), Tereza (Kristýna Nováková), máma + máma II (Tereza Groszmannová), táta + táta II (Martin Sláma), pes (Dominik Teleky), hlas ze skříňky (Simona Rejdová).

Nastudovalo Brno v roce 2019. Plánovaná premiéra 24. 2. 2019 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 41 min.), neuskutečněno.

Pozn.: Původně plánováno pro řadu Hra pro celou rodinu (sobota, ČRo 2 Praha, 13:04 h.); po jejím zrušení mělo být uvedeno v cyklu Pohádka. Do vysílání nezařazeno pro přítomnost vulgarismů (2 x „do prdele“).

Lit.: Hložková, Hana:  Kristýna Kodrlová: Imago. In web ČRo 2 Praha, únor 2019 (článek). – Cit.:   Původní rozhlasová hra Imago od Kristýny Kodrlové vypráví o problémech, před kterými lze snadno utéct do zdánlivě dokonalého světa, skrytého za skřípající omšelou houpačkou v zahradě. Na fantaskní místo, v němž je vše snadné, pohodové a krásné, poslala autorka dospívajícího kluka Tomáše. Ten se v reálném životě trápí tím, co prožívá doma. Neví, jak se má nejlépe vyrovnat s následky dávné rodinné tragédie. A také jak uspět ve společnosti stejně starých spolužáků, kteří dokáží být k nechtěnému třídnímu outsiderovi dost bezohlední.

Přestože je výchozí zápletka vážná, neb se v ní setkáme s problémem alkoholismu v rodině a následnou šikanou ve škole, hlavním tématem hry je předčasné dospívání, které lze úspěšně zvládnout, pokud má člověk dostatek odvahy a podporu přátel. Hlavního hrdinu totiž největší životní zkouška nečeká v reálném světě, ale na tajemném území, kterému dominuje navenek podobná, jenže bezproblémová rodina. Tomáš má velkou chuť zůstat zde napořád, má to ale jednu podmínku. Aby se stal součástí nového domova, musí se zbavit svého „škaredého hlasu“. Ten sem nepatří. Ale patří sem Tomáš? Jak se má správně rozhodnout? Metaforický příběh o přerodu chlapce v muže ukazuje, jak je důležité nebát se překonávat nepřízeň osudu. A také, že je nutné důvěřovat přátelům a nechat si od nich pomoct, byť by se navenek jevili slabí nebo blázniví, jak je to v případě Tomášovy kamarádky Terezy a mlsného mluvícího kocoura.

Kristýna Kodrlová (1994) je studentkou oboru Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika na JAMU. V rámci studia natočila mj. krátký dokumentární film Vila (2017). S Českým rozhlasem spolupracuje pravidelně. Připravuje reportážní a fejetonistické příspěvky do literárně publicistického magazínu Zelný rynk – Humorem a ironií proti diktatuře, Zdravá nemocná, Folklor je mrtev, do života byl uveden Postfolklor, Čínský spisovatel Jü Chua v Brně, Leopoldovský básnický sešit Jana Zahradníčka aj. Rozhlasová hra Imago je jejím debutem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)