Učenlivá Mária a starostlivá Marta (1985)

Dobroslav Chrobák. Dramatizace prózy. Rozhlasová úprava Gita Pechová. Redakce Ján Bábik. Zvuk Zuzana Kubíková, Jozef Bezák. Režie Peter Jezný.

Účinkují Jela Lukešová, Karol Machata, Anna Javorková, Zuzana Jezerská, Peter Rúfus a Vlado Kostovič.

Natočeno 1985 (31 min.). Repríza 28. 2. 2019 (SRo 8 Rádio Litera, 12:00 – 12:30 h.) v cyklu Čítanie na pokračovanie.

Lit.: Šaráková, Lucia: Umeleckými chodbičkami „izmov“. Téma týždňa. In web SRo Rádio Litera, 25. 2. 2019 (článek). – Cit.:  Tento týždeň sa budeme prechádzať umeleckými chodbičkami „izmov“. Nahliadneme napríklad do kubizmu, naturizmu, dadaizmu, expresionizmu, impresionizmu či symbolizmu. Budete si môcť vypočuť životný i umelecký príbeh Pabla Picassa, Tristana Tzaru, Ludvika van Beethovena či Paula Cézanna. A nezabudli sme ani na rozprávkový žáner plný fantázie, tentoraz to bude Carrollova Elenka v ríši zázrakov v dvoch častiach. Nenechajte si ujsť literárnu modernu v podaní Janka Jesenského (Slnečný kúpeľ) a poviedku Jána Hrušovského na biblické motívy Márie a Marty. Budeme si čítať dielo Drak sa vracia, ale trochu inak. (…)

Ján Hrušovský nám od stredy ponúkne príbeh dvoch sestier – Učenlivá Mária a starostlivá Marta. Počas dusných večerov dievčatá, tak odlišné, sedávajú na priedomí a rozjímajú. O mužoch. Jedna zapálene vášnivo, druhá mĺkvo, rezervovane. Hoci úlohu zvodkyne tu zohráva Marta, realita je odlišná, ako sa na prvý pohľad zdá. V réžii Petra Jezného účinkujú Jela Lukešová, Karol Machata, Anna Javorková, Zuzana Jezerská, Peter Rúfus a Vlado Kostovič. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)