Tvá ruka v mé dlani (2019)

Carol Rocamora. Rozhlasová hra. Příběh vztahu dramatika Antona Pavloviče Čechova a herečky Olgy Leonardovny Knipperové.  Překlad  Lída Engelová a Lucie Němečková. Zvuk Radek Veselý.  Hudební spolupráce Petr Mandel. Dramaturg Martin Velíšek. Režie Lída Engelová.

Osoby a obsazení: Anton Pavlovič Čechov (Ivan Trojan) a Olga Leonardovna Knipperová (Dana Černá).

Natočeno 2019. Premiéra 30. 3. 2019 (ČRo 2 Praha, 13:04 h) v cyklu Hra na sobotu. Repríza 22. 11. 2020 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) v cyklu Hra na neděli.

Lit.: Velíšek, Martin: Carol Rocamora: Tvá ruka v mé dlani. In web ČRo 2 Praha, 30. březen 2019 (článek). – Cit.:  On byl píšící lékař a prohlašoval, že medicína je jeho zákonitá manželka a literatura jeho milenka. Ona byla herečka Moskevského uměleckého divadla. Seznámili se v září 1898 na zkouškách jeho hry Racek.

Bylo mu 38 let, byl již slavný a nemocný. Jí bylo 29 a čekala ji slibná kariéra. Jejich vztah trval šest let. Jmenovali se Anton Pavlovič Čechov a Olga Leonardovna Knipperová. A toto je jejich příběh.

Život jako román v dopisech

Život Čechova a Knipperové lze číst jako milostný román v dopisech. Čechov napsal za svůj život celkem asi 4500 dopisů. Na 400 z nich adresoval Olze Knipperové, své milostné, báječné, jedinečné, kouzelné Olje, miljutce, drahouškovi, umělkyni, kumštýřce, pejskovi, šmudlíkovi, holubičce, krokodýlovi, Němčičce, ale i protivě, flamendřičce a ožbrundáčkovi. Ona mu odpovídala stejným dílem.

Jejich korespondencí se neustále prolínají dvě vášně: vzájemná láska a divadlo. A skrze všechna ta slova vyznání, škádlení, útěchy, porozumění i nedorozumění, úzkosti ze vzájemného odloučení a pochybností probleskne otázka po smyslu života jako takového.

Inscenací Čechovových her je po všech jevištích světa spousta a jistě jich ještě spousta bude. O největší Čechovově lásce, se kterou se na poslední čtyři roky svého života oženil – Olze Knipper-Čechovové, se ale ví málo. Snad jen to, že její manžel pro ni napsal dvě z nejkrásnějších ženských rolí dramatické literatury 20.století: Mášu ve Třech sestrách a Raněvskou ve Višňovém sadu. Tvá ruka v mé dlani je noblesním nahlédnutím do soukromí slavného spisovatele a slavné herečky. Je příběhem dvou lidí, kteří se po celou dobu svého křehkého, ale o to niternějšího vztahu scházeli v nesprávnou dobu na nesprávných místech. Příběhem líčeným se vší čechovovskou jemností, elegancí, ale především s humorem. Můžeme však mluvit i o velkém romantickém příběhu, přesahujícím časové ukotvení. A takových her se dnes píše málo.
Režisérka Lída Engelová o hře Tvá ruka v mé dlani

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)