Virtuoso (2019)

Ilinca Stihi. Původní rozhlasová hra rumunské dramatičky a režisérky, inspirovaná prózou Aurelie neboli Sen a život Gérarda de Nervala. Surreálný příběh, odehrávající se v hlavě hrdiny, o nejhlubší tragédii lidské osobnosti, jejím rozpadu ve smrti. Scénář a režie Ilinca Stihi. Přeložil Jiří Našinec. Dramaturgie Kateřina Rathouská. Hudba Max Bruch. Housle David Danel. Zvuková kompozice Jan Trojan. Mix zvuku Tomáš Pernický a Jan Trojan.

Osoby a obsazení: starší houslista (Martin Finger), mladý houslista (Jan Nedbal), Aurelia (Lucie Štěpánková), Gloria (Tereza Hofová), had (Vojtěch Vondráček), matka (Dana Černá), komorník (Dalimil Klapka), recepční (Jiří Knot), stará žena (Hana Kofránková), policista (Petr Šmíd), mladá žena (Tereza Nádvorníková), houslista v dětském věku (Daniel Vano), stařec ve snu (Tomáš Gsöllhofer), starší žena (Helena Herbrychová), mužský hlas ve snu (Jan Trojan), padesátiletý muž (Jaroslav Kodeš), padesátiletá žena (Naděžda Mečířová), šedesátiletý muž 1 (Martin Velíšek), šedesátiletý muž 2 (Tomáš Pergl), muž v dílně (Libor Vacek), stage assistant (Kateřina Rathouská), dívka ve snu (Karolína Půčková), žena na staveništi (Dana Reichová), soused (Aleš Vrzák), číšník (Tomáš Vacek) a kamarád ve Francii (Petr Mančal).

Natočeno 2019. Premiéra 17. 9. 2019 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Současná hra.

Pozn.: Rozhlasová hra v binaurálním zvuku.

Pozn. 3. cena na Prix Marulić 2021 v sekci Drama.

Lit.: anonym: Czech Republic / Czech Radio – Virtuoso. In web Prix Marulić, květen 2021 (článek + scénář v ENG + nahrávka).  – Cit.: Virtuoso is an original radio drama by Romanian playwright and director Ilinca Stihi commissioned by Czech Radio and directed by her in Prague (not only in studios but also on location). She was inspired by Gérard de Nerval’s Aurelia. “He wrote this poetic novella in 1855 before committing suicide. The manuscript was found in his pocket,” says Ilinca Stihi about her source of inspiration.

The surreal story happens in the main character’s head and concerns the deepest tragedy of the human personality, i.e. its disintegration in death. “We watch the character’s last moments before he dies with his dangerous memories and perceptions which pervade and flood his mind. Real events and fictitious moments blend into one stream absorbing everything,” specifies Ilinca Stihi. An important part of her work, which is colourful in terms of sound, is Max Bruch’s music, which accompanies the listener all the time. Aurelia herself is, according to Stihi, “a number of ways of female presence in the male character’s life. She has different faces but all of them have the same power of enchantment and seduction. They resemble witches pushing men deeper and deeper into the emptiness of death.”

Lit.: anonym: Virtuální realita pro vaše uši. Nasaďte si sluchátka a propadněte šílenství ve hře Virtuoso. In web ČRo 3 Vltava, 17. září 2019 (článek). – Cit.: Když si nasadíte sluchátka, ocitnete se někde na hranici vzpomínek, snů, představ, tužeb… Ponoříte se hluboko do hlavy jednoho zvláštního muže a veškeré hlasy i zvuky budete vnímat prostorově a plasticky. Rozhlasová hra Virtuoso je totiž natočená unikátní technikou: binaurálně. Pro Vltavu ji napsala a režírovala rumunská autorka Ilinca Stihi a ke spolupráci přizvala herce Martina Fingera, Jana Nedbala, Lucii Štěpánkovou a další.

Hru Virtuoso poslouchejte v binaurálním zvuku 17. září od 20:00 hodin. Po odvysílání ji pak nabídneme na webu trvale ke streamu i ke stažení, a to jak stereo, tak binaurální verzi, při jejímž poslechu je vždy potřeba nasadit si sluchátka.

Co je binaurální hlava a jak binaurální zvuk funguje?
Vypadá jako lidská hlava a má dokonce i lidské uši s ukrytými mikrofony. Díky tomu dokáže zaznamenat zvuky stejným způsobem jako vaše uši. Pokud se něco děje napravo od vás, uslyšíte to v levém uchu o něco tišeji a také zpožděně. Výsledný zvuk navíc bude zdeformovaný šířením v prostoru kolem vaší hlavy, a dokonce i záhyby vašeho ucha. Protože binaurální mikrofon vypadá jako vy, slyší jako vy a jde o zcela unikátní zprostředkování „zvukové“ reality.

Pro nejlepší poslechový zážitek vám doporučujeme pohodlně se posadit a vzít si sluchátka.

Surreálný příběh se dotýká nejhlubší tragédie lidské osobnosti, jejího rozpadu ve smrti. „Sledujeme poslední okamžiky postavy těsně předtím, než umírá – se svými nebezpečnými vzpomínkami a vjemy, které pronikají a zaplavují její mysl. Skutečné události a smyšlené momenty se slévají do jednoho pohlcujícího toku,“ upřesňuje autorka a režisérka Ilinca Stihi.

Ilinca Stihi ve své domovské Bukurešti absolvovala Divadelní a filmovou akademii, obor filmová režie. Od roku 2005 pracuje jako režisérka v místním rozhlase. Nutno říct, že velmi úspěšně – získala už řadu cen na zahraničních přehlídkách (Prix Italia, Prix Marulić, Premios Ondas nebo New York Festival). Přesto se její hry v Rumunsku hrají výhradně pozdě v noci, což je dané hlavně jejím značně neortodoxním přístupem k rozhlasové tvorbě.

Texty jejích her jsou jednoznačně postdramatické, takže nenabízí jasnou linku, po níž může posluchač dojít k jediné interpretaci. Tak je tomu i v případě hry Virtuoso. V ní se volně inspirovala knihou Gérarda de Nervala Aurelie neboli Sen a život. Příběh ale nechává mnoho nedopovězených míst. Je hlavní hrdina skutečně houslista, jak všudypřítomnost nástroje napovídá? Je to vrah, terorista nebo jen blázen? Ryze současná rozhlasová inscenace se i tentokrát točila dle režisérčiných zvyklostí – tedy na ulici, v parku, zkrátka z velké části venku. Na nejrůznější místa se vypravili Martin Finger, Jan Nedbal, Lucie Štěpánková a mnoho dalších herců.

Lit.: anonym: Virtuoso uspěl v Chorvatsku. In web Divadelní noviny, 2. 6. 2021 (článek). – Cit.:  Hra z dílny Českého rozhlasu nazvaná Virtuoso získala 3. cenu na mezinárodním festivalu Prix Marulić v kategorii Drama. O stupně vítězů se podělila s dramatem Woyzeck rakouského veřejnoprávního vysílatele ORF, které v dané kategorii zvítězilo. Pomyslnou stříbrnou medaili si odnesla hra BBC s názvem This Challenging Self.

Rozhlasová hra Virtuoso existuje ve dvou verzích – stereo a binaurální. Druhá zmíněná varianta se natáčela na tzv. binaurální hlavu, která má malé mikrofony umístěné v uších. Posluchač při použití sluchátek uslyší velmi zajímavé zvukové efekty. Pro Český rozhlas Vltava, který Virtuoso na svých vlnách odvysílal v premiéře v září 2019, drama napsala a režírovala rumunská autorka Ilinca Stihi a ke spolupráci přizvala herce Martina Fingera, Jana Nedbala či Lucii Štěpánkovou. Dramaturgyní projektu byla Kateřina Rathouská, hudba, předepsaná už ve scénáři, je dílem skladatele Maxe Brucha, zvukovou kompozici vytvořil Jan Trojan, který se společně s Tomášem Pernickým postaral i o mix zvuku. Nasaďte si sluchátka a ponořte se do světa na hranici vzpomínek, snů, představ, tužeb. Tak jsme na Vltavě zvali k poslechu Virtuosa, další z binaurálních her, kterým jsme dali ve vysílání prostor. Mám velkou radost, že kouzlo Virtuosa zapůsobilo i na porotu Prix Marulić, uvedla šéfredaktorka ČRo Vltava Jarka Haladová.

Festival Prix Marulić je přehlídkou rozhlasové tvorby vycházející ze starých textů literárního a kulturního dědictví. Jeho hlavním cílem je porovnání různých způsobů a přístupů prezentací starých literárních textů a kulturního dědictví modernímu posluchači a hledání rozhlasového dialogu mezi minulostí a současností. Starými texty se rozumí jakýkoliv text před rokem 1921, jímž si připomínáme počátky rozhlasu. Motto festivalu zní Znovuobjevené staré texty.

Ocenění rozhlasové inscenace Virtuoso mě překvapilo. Měla jsem možnost vyslechnout všechna audia, která organizátoři vybrali do programu festivalu, šestnáct dokumentů, dvanáct her a deset krátkých formátů, a musím říct, že úroveň letošního ročníku byla z mého pohledu docela vysoká. O to větší mám z úspěchu radost. Drama Virtuoso, inspirované prózou Aurelie neboli Sen a život Gérarda de Nervala, jsme natáčeli převážně mimo rozhlasové studio, v pražských ulicích, v tunelu nebo suterénu karlínské budovy Českého rozhlasu. Do malých rolí jsme obsadili řadu našich rozhlasových kolegů a kolegyň. Na tohle pozoruhodné natáčení dodnes rádi vzpomínáme, dodala kreativní producentka a dramaturgyně hry Virtuoso Kateřina Rathouská. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)