Znamení lva (2009, 2018)

Na motivy čínských pověstí napsal Vladimír Lukeš. Čínskou lidovou hudbu upravili Jiří Vedral a Martin Smolka, zpěv Feng-jün Song-Vojtová. Dramaturgie Václava Ledvinková. Režie Aleš Vrzák.

Účinkují Kryštof Hádek, Věra Kubánková, Petr Pelzer, Miroslav Táborský, Zuzana Kajnarová, Marika Procházková, Ivanka Devátá, Růžena Merunková, Radek Holub, Tereza Rumlová, Marie Štípková a Veronika Kubařová.

Natočeno v roce 2009.  Premiéra 5. 7. 2009 (50 min.). ReprCoveríza 22. 7. 2018 (ČRo 2 Praha, 13:04 h).

Vydala Radiotéka, listopad 2018 (MP3).

Lit.: anonym: Znamení lva. In web ČRo Olomouc, 21. září 2010 (článek). – Cit.: Mocný černokněžník umí tisíce kouzel a mnoho z nich již vykonal. Zbývají mu jen dvě poslední. Někteří lidé těmto povídačkám nevěří, jiní naopak v úctě a pokoře skloní hlavu před oním obrovským balvanem, který s kamennou strnulostí setrvává na břehu jedné z čínských řek. Svůj spor o něm vedou i dvě lehce potrhlé zelinářky Wang a Wong, které se den co den tudy musí brodit.

Lev je symbolem síly a odvahy a právě tyto dvě vlastnosti se stanou osobním znamením melounáře Tenga, když vykoná dobrý skutek a spojí oba břehy říčky. Čeká ho však mnohem víc. Chce-li získat svou lásku, musí se vydat do hor a splnit téměř neuskutečnitelné úkoly, které mu určil mocný statkář Bang-Čeng, zvaný také Půlka města. A proč právě Půlka města? Protože mu patří jen ta část pozemků, která leží při jednom břehu řeky, ale on touží být pánem celého kraje. Tengova lávka přes řeku je chatrná. To on vybuduje jinačí most, jak alespoň doufá. Zavděčí se kamennému čaroději, získá jeho přízeň a díky svému skutku se stane nejbohatším mužem! Ale nehraje se jen o most, nýbrž také o lásku statkářovy dcery Gwen k Tengovi.

V nové pohádce se prolíná hodně motivů. A jak už to v příbězích z těchto končin světa chodí, na rozdíl od našich pohádek, nikdy není vše jen černobílé. Jedinečný pocit umocňuje i hudba, bohatá zvuková výbava a dokonce i čínština, která zazní. Naštěstí jen chviličku, abychom si mohli tajuplně vzdálený příběh náležitě vychutnat.

Protože se s prvním červencovým víkendem otevírají i dva letní měsíce prázdnin a dovolených, jimž obvykle vévodí cestování, je ten úplně nejnovější pohádkový příběh zároveň úvodem do letního cyklu nazvaného Letem světem za pohádkou, aneb rozhlasové pohádky s vůní dálek.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)