Nepolepšený svätec (Nepolepšený světec, 2019)

Ľubomír Feldek. Rozhlasová hra o lékaři a katolickém disidentovi Silvestrovi Krčmérym. Mistr zvuku Rudolf Fritzman. Dramaturgie Beata Panáková. Hudební dramaturgie Zuzana Jurišová. Produkcie Silvia Lukáčová a Alena Romanovská. Hudba a režie Kamil Žiška.

Účinkují Matej Marušin, Richard Autner, František Kovár, Dušan Jamrich, Jana Oľhová, Ján Gallovič, Štefan Bučko a Ľubomír Feldek.

Natočeno 2019. Premiéra 23. 6. 2019 (Rádio Devín, 21:00 hod.; 84 min.). Repríza 8. 8. 2021 v rámci cyklu D – Literatúra/Dráma (SRo Rádio Pyramída, 22:00 – 23:59 h.).

Lit.: anonym: Nepolepšený svätec. Rozhlasová tvorba. In web Radio Devín, 20. 6. 2019 (článek). – Cit.:  Presne pred dvoma rokmi, 23. júna 2017 mala v SND premiéru divadelná hra Ľubomíra Feldeka: Nepolepšený svätec, s podtitulom Vy máte v rukách moc, my máme pravdu. V nedeľu 23.6.2019 o 21:00 bude mať v Rádiu Devín premiéru rozhlasová podoba tohto výnimočného diela. Básnik, prekladateľ, publicista a dramatik Ľubomír Feldek prináša cez autentický príbeh disidenta Silvestra Krčméryho svedectvo o ťaživej dobe päťdesiatych rokov dvadsiateho storočia, ktorá poznamenala životy našich starých rodičov, a zanecháva živé stopy ešte aj v súčasnosti. Človeka, ktorého odhodlanie pramení z vnútorného presvedčenia a prežívania viery v Boha, nezlomilo komunistické väzenie, ani týranie v nápravných táboroch, stáva sa morálnou autoritou a hrdinom, poslom pravdy a dobra aj pre ďalšie generácie.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)