Radio Ivo – Jak krásné jsou normální hvězdy! (2019)

Připravili Johana Ožvold, Petr Marek a Marian Moštík.

Účinkují Johana Ožvold, Petr Marek a Marian Moštík.

Natočeno 2019. Premiéra 29. 6. 2019 (ČRo Rádio Wave, 58 min.) v cyklu Radio Ivo na Radiu Wave: Život nedoceníš. K poslechu zde.

Lit.: anonym: Radio Ivo: Jak krásné jsou normální hvězdy!. In web ČRo Radio Wave, 29. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Miss Nový Bor“ je tradiční akce, na niž novoborská rodačka Romana Bohunská v úvodu své připravované autobiografické knihy ráda vzpomíná. Nejenže se při této příležitosti seznámila s většinou svých partnerů, ale mnoholeté zasedání v porotě soutěže ji, podle jejích vlastních slov, naučilo „čuchu na lidi“. Ovšem teprve nyní se odhodlala ve své tvorbě přímo použít reálnou situaci, kterou má právě s tímto nesmazatelně spojenou.

A nebyl to zřejmě vůbec lehký úkol, zhostit se zpracování vlastního traumatického zážitku z první svatební noci. Vždyť co může být citlivějšího, než když v takovouto chvíli NĚCO osudově „nezaklapne“. Romana chytře využila formy retrospektivy autentického vlastního zážitku jako prostředku osvětlení motivací následného jednání fiktivních postav manželského páru, jenž se zmítá hned v několika problémech najednou: pojišťovací podvod, žhářství, následná násilná smrt prarodiče a především sexuální nekompatibilita. A do toho všeho přichází Gabriel Pospíšil, netradiční pojišťovací agent.

Radio Ivo je přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna a zpět do rozhlasu bez jakékoli transformace, pouze s možností vidět její vznik bez přípravy. Výrazová civilnost a zvukový realismus v pozvolném tempu performerů Johany Ožvold, Petra Marka a Mariana Moštíka. Záznam nové rozhlasové hry vysíláme vždy poslední sobotu v měsíci od 20:00.

Už jsme si zvykli na to, že se osobní život autorky jako pečeť otiskuje do jejího díla, a není tomu jinak ani tentokrát: velkým tématem je tu již po několikáté rozpad manželství, slovo „ex“ se skloňuje ve všech pádech. Dojde i na pojem „budoucí ex-manžel“. A zdá se, že si Romana dokonce vtipně vyřizuje svůj post-rozvodový spor o společné jméno.

Je rovněž zajímavé pozorovat, že zatímco poslední dvě hry („Víš, s kým mluvíš, neplavče?“ a „Kdo to všechno zašije?“) měly ve svých názvech vždy otázku – a tím dávaly tušit, že autorka nemá zcela jasno ve svém životním směřování –, nyní Romana končí titul své poslední inscenace výrazným vykřičníkem! Nalézáme tedy Romanu rozchodem posílenou a plnou vzdoru. O jistých vnitřních pochybách by snad mohl svědčit jen fakt, že hra měla zatím rekordní počet pracovních názvů: „Záhady lesa“, „Lost Weekend“, „Impulsivní odjezd“, „Všichni Švábi jsou mrtví“, „Jing, Jang a Zdeněk“, „Kapitál je blbost“, či dokonce prosté „Babička“. Některé z nich nebyly schváleny vedením rozhlasu (například s poukázáním na citlivou česko-německou otázku či problémy copyrightu), ale mezi většinou váhala Romana Bohunská sama. Nad názvem své připravované knihy ovšem prý neváhá vůbec a „Modřiny pod modříny“ podle ní přesně vystihují jak její romantickou povahu, tak celoživotní afinitu k masochismu.

Jediným velkým zastáncem názvu „Kapitál je blbost“ byl nakonec Petr Marek, nyní novopečený předseda odborové organizace Českého rozhlasu. Ale o tom zase až příště. Protože to je fakt docela síla.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)