Svědek dobra (2019)

Klára Fleyberková. Rozhlasová hra. Hudba Jakub Rataj. Zvukový mistr Tomáš Pernický. Dramaturgie Klára Novotná. Režie Izabela Schenková.

Osoby a obsazení: Jan Čejka (Martin Myšička), hlas (Soňa Červená), Filip Kaňkovský, Martin Finger, Martin Sitta, Tomáš Pavelka, řidič (Petr Čtvrtníček) a Aleš Vrzák.

Natočeno v roce 2019. Premiéra 4. 8. 2019 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.; 39 min.) v cyklu Hra na neděli. Repríza 18. 7. 2021 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.; 39 min.) v cyklu Hra na neděli.

Pozn.: Kam až může vést náboženský fanatismus? K páchání zla s dobrými úmysly. O tom je nedělní rozhlasová hra, která je inspirována skutečnou událostí. (anotace)

Lit.: Hnilička, Přemysl: Neměj strach zabíjet! In Týdeník Rozhlas 35/2019, s. 7 (recenze).

Lit.: anonym: Klára Fleyberková: Svědek dobra. In web ČRo 2 Praha, 4. srpen 2019 (článek). – Cit.:  10. října 1998 tráví Jan Čejka svůj osmistý padesátý šestý den v pankrácké věznici. Trpělivě a spořádaně, ostatně tak se choval vždycky. Slušný, přívětivý člověk, připravený sloužit dobru. Tak kde se to celé zvrtlo? Čejka si koupil statek. Polorozpadlé stavení opředené pavučinami a historkami o šílenství a špatných koncích všech předcházejících majitelů. Jenže Čejku sem něco přitáhlo. Dokonce tak silně, že odmítl nabídku přijmout čestnou funkci a bydlení v ústředí společenství Svědků Jehovových, s nimiž spojil svůj dosavadní život. Namísto toho přenechal byt synovi Ivanovi, pořídil si párek čínských prasátek a oddal se uprostřed studeného podzimu venkovskému hospodaření. Komu patří tajemný hlas, který ho přiměl k nečekanému kroku? A k čemu je Čejka uprostřed vlhkých zdí starého domu povolán?

Při práci na jiném projektu měla autorka Klára Fleyberková možnost seznámit s okolnostmi reálného zločinu vícenásobného vraha Ivana Roubala. Střípky událostí spojené s jeho osudem spolu s dalšími inspiračními zdroji přetavila do svébytného příběhu vychýleného jedince, který je schopen své skutky zaštiťovat dobrými úmysly anebo dokonce skutečně uvěřit tomu, že koná dobro, vjehož rámci je možné dopustit se čehokoliv… Příběh jejího hrdiny balancuje na hraně černé komedie, vystupuje z obvyklého řetězce příčin a důsledků a motivace ke zločinu se rodí mezi nebem a slámou na podlaze prasečího chlívku. Také režisérka Bela Schenková se spolu s hudebním designérem Jakubem Ratajem vydala při realizaci inscenace cestou budování nepopisných situací, stylizační zkratky a zvukového napětí.

Klíčové bylo exkluzivní obsazení Soni Červené do role tajemného hlasu, který Jana Čejku, v podání Martina Myšičky, navštěvuje vjeho novém domově. Paní Červená se nejen suverénně a inspirativně zhostila úlohy předepsané textem, ale svou jedinečnou hlasovou improvizací pomohla vytvořit zvukový plán rozhlasové inscenace.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)