Kubulo a Kubo Kubikulo (Kubula a Kuba Kubikula, 1962)

Vladislav Vančura. Pohádka. Režie Olívia Michalíková.

Účinkují Emil Fillo, Karol Skovaj, Zuzana Rusková, Beta Poničanová, Katka Minichová, Erika Markovičová, Jozef Kroner, František Dibarbora a další.

Natočeno 1962. Repríza 28. 10. 2019 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia:  Pejsek a kočička, ale i tata Masaryk. Téma týždňa. In web SRo Rádio Litera, 28. 10. 2019 (článek). – Cit.:  Tento týždeň si v Rádiu Litera pripomenieme ďalšie výročie vzniku Československa (28. 10. 1918). Preto bude nasledujúcich sedem dní naplnených  dobrými hrami, poviedkami a rozprávkami aj od českých autorov. Môžete sa tešiť na rozprávkovú hru Vladislava Vančuru Kubulo a Kubo Kubikulo, ale aj na Čapkovu rozprávku Pejsek a kočička, ktorá zaznie v češtine. Nebude tiež chýbať Čapkova Veľká mačacia rozprávka. V Čítaní na pokračovanie si zalistujeme v knihe od slovenského autora Jána Litváka Pijem vodu z Dunaja. Nezabudli sme ani na českého nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Jaroslava Seiferta. V cykle Autor na dnes predstavíme formou medajlónu Vladislava Vančuru, Karla Jaromíra Erbena a Jana Amosa Komenského. Určite si nenechajte ujsť rozhlasovú hru A ten tata Masaryk a hru Stroj Kafka. Nebudú chýbať ani cestovateľské túry – poprechádzame sa Moravou a Českom a s Karlom Čapkom sa ocitneme vo Vysokých Tatrách. (…)

Aká by to len bola nuda na tom našom svete bez rozprávkových strašidiel a rozprávkových medveďov. A preto vás od pondelka pozývame na stretnutie so známymi hrdinami z jednej obľúbenej českej rozprávky. Napísal ju Vladislav Vančura a volá sa Kubulo a Kubo Kubikulo. V réžii Olívie Michalíkovej účinkujú Emil Fillo, Karol Skovaj, Zuzana Rusková, Beta Poničanová, Katka Minichová, Erika Markovičová, Jozef Kroner, František Dibarbora a ďalší. Rozprávková hra je z roku 1962.

Vítězslav Nezval hovorí o Vančurovi ako o jednom z najblúznivejších ľudí, akých kedy poznal, ukrývajúci pod svojou na pohľad triezvou eleganciou sopečný var. V popredí Vančurovho literárneho záujmu stoja jazyk a dejiny. Autor nadväzuje na tradíciu českého krásneho písomníctva, ktorú inovatívnym spôsobom prekračuje. Ktorýsi z literárnych kritikov poukázal na spojitosť tvorivej metódy Vančuru a Charlieho Chaplina – obaja dokázali z prvkov sentimentálneho gýča vytvoriť umelecky hodnotné dielo. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)