Radio Ivo – All You Need Is Love! (2019)

Jak dopadne soukromé pokračování srazu třídy ve třech v jedné posteli? Zvládne „Ježi“ Ježková dva chlapy? A k tomu tucet dalších? Improvizovaná rozhlasová hra Radia Ivo.

Účinkují Johana Ožvold, Petr Marek a Marian Moštík.

Natočeno 2019. Premiéra 30. 11. 2019 (ČRo Rádio Wave, 59 min.) v cyklu Radio Ivo na Radiu Wave: Život nedoceníš.

Lit.: anonym: Radio Ivo: All You Need Is Love! In web ČRo Radio Wave, 30. listopad 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Juraj Jakubisko kdysi řekl: „Dejte mi ‚švédskou trojku‘ a já vám udělám film o čemkoli!“ Tohoto odkazu se Romana Bohunská drží vlastně v celé své tvorbě. Minimálně devadesát procent scénářů jejích her zavede ve výsledku tři postavy do společné milostné situace. Tentokrát se to ovšem stalo hned na začátku!

Radio Ivo je přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna a zpět do rozhlasu bez jakékoli transformace, pouze s možností vidět její vznik bez přípravy. Výrazová civilnost a zvukový realismus v pozvolném tempu performerů Johany Ožvold, Petra Marka a Mariana Moštíka. Záznam nové rozhlasové hry vysíláme vždy poslední sobotu v měsíci od 20:00.

Erotická zkušenost trojice jako východisko. Tak radikální Romana ve svém námětu zatím nebyla. Je možné, že byla ovlivněna pracovní a možná i životní novinkou – setkáním s oddaným fanouškem a nyní již zřejmě těsným, ale zatím ještě neoficiálním spolupracovníkem Šimonem Houškou. Byl to on, kdo autorku kontaktoval a vyznal se jí z obdivu k její práci. Ten šel až tak daleko, že na Romaninu počest založil vlastní amatérský soubor „Rádio Díra“, v němž s několika spolužáky realizuje vlastní „homages“ její tvorbě. A velmi zdařile. Houškova „Díra“ opravdu doslova přebírá Romaniny dramatické a stylové postupy, včetně typu humoru. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)