Osobnost Plus – Petr Havlík (2020)

Petr Havlík, publicista. Spoluzaložil a po čtyřech letech opustil tehdy nejvýraznější polistopadovou politickou stranu ODS. Později založil vlastní stranu a prohrál volby. A poté podpořil nastupujícího Andreje Babiše, jehož je dnes ostrým kritikem. Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2020. Premiéra 14. 1. 2020 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Marková, Zuzana – Tachecí, Barbora: Klause jsem opustil, protože se kolem něj motaly staré struktury. I Babiš chtěl, ať mu založím stranu, vzpomíná mluvčí OF Havlík. In web ČRo Plus, 14. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na počátku 90. let patřil k zakladatelům ODS a vedl kampaň Václava Klause. Později ze strany odešel. O dnešní občanské demokracii soudí, že jí chybí přesvědčivost.

Petr Havlík se po svém neúspěchu ve volbách v roce 2008 prý do politiky už vrátit nechce. „Víc mi vyhovuje role nezávislého glosátora,“ říká v pořadu Osobnost Plus.

Do dění na české politické scéně zasahoval aktivně, hlavně na začátku 90. let, kdy byl mj. blízkým spolupracovníkem předsedy ODS a pak i prezidenta Klause.

„Náš vztah vznikl prozaicky: vyfasoval jsem ho jako krajského volebního lídra Občanského fóra a vedl jeho kampaň, ve které uspěl,“ vysvětluje Havlík. „I díky mně se stal předsedou OF,“ dodává.

Politiku určují peníze. Ukázalo se to v posledních volbách, vlastně už i v roce 2013. Petr Havlík

Klaus byl prý velmi dobře připravený, jazykově vybavený a pochopil, že politika je tak trochu show. „Bylo jasné, že vedle Václava Havla roste někdo, kdo si říká o velký kus koláče.“ Proč nakonec odešel?

„Protože se kolem něj začali rojit lidé, kteří měli kontakty směrem do starých struktur. Motaly se kolem i ti, co byli dřív zapojeni dokonce v StB apod.,“ vysvětluje. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)