Do čerta s revolúciou! (K čertu s revolucí!, 2019)

Vanda Feriancová. Rozhlasové minidrama. Dramaturgie Zuzana Kolmosová. Hudební dramaturgie Katarína Bielčíková. Mistr zvuku Peter Daniška. Režie Milena Lukáčová.

Osoby a obsazení: Martin Mach (Ondrej Kaprálik), Vlado Tesár (Ivo Bis), Jaro Mach (Vladimír Kobielsky), Jana Machová (Andrea Kvašňovská), děda (Dušan Kaprálik), trenér (Ladislav Konrád).

Natočeno 2019. Premiéra 17. 11. 2019 (SRo Rádio Devín, 17:03 h.; 30 min.). Repríza 5. 10. 2020 (SRo Rádio Litera, 21:20 – 21:49 h.) v cyklu Krátka hra; 10. 11. 2023 (SRo Rádio Devín, 21:33 – 22:02 h.); 17. – 23. 11. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Pozn.: Rozhlasová minidráma z cyklu „Čakanie na Nežnú“ k 30. výročiu Nežnej revolúcie 1989.

Lit.: anonym: Cyklus: Čakanie na Nežnú. Témy. In web SRo Rádio Devín, 14. 11. 2019 (článek + nahrávky rozhovorů s autory). – Cit.: Rozhovory s tvorcami nových rozhlasových hier k Novembru 89, ktoré budú v premiére uvedené v programe Rádia DEVÍN 17.11. 2019.

Tento týždeň sme si v cykle Rádia Devín priblížili nové rozhlasové hry, ktoré vznikli k 30. výročiu Novembra 89. Osem hier autorov rôznych generácií, ktoré sa viažu k zlomovému obdobiu si budete môcť vypočuť 17. novembra vo vysielaní Rádia DEVÍN. Rastislav Šimášek sa v každom dieli venuje jednej rozhlasovej hre (…).

Keď mladý tínedžer rozmýšľa o tom, ako chce odísť z krajiny do inej, slobodnej, nenávidí faloš, ktorú vidí aj u svojich rodičov, aj u svojich pedagógov či športových trénerov a v plánovanom úteku mu zabráni vznik revolúcie, otvorenie hraníc a neuveriteľné pokrytectvo, ktorého je svedkom. (…)

Lit.: Šaráková, Lucia: Druhý týždeň so švédskou literatúrou. Téma týždňa. In web SRo Rádio Litera, 10. 11. 2023 (článek). – Cit.: Tento týždeň pokračujeme v exkurzii po švédskej literatúre a spomenieme si aj na výročie Nežnej revolúcie. Čítať si budeme v piatich častiach z románu Spoveď spisovateľa a režiséra Ingmara Bergmana. Neobídeme Astrid Lindgrenovú, myšlienky o literatúre a umení pohľadom Pera Wästberga a strávime tiež Zimu v Štokholme s autorkou Agnetou Pleijelovou. A budú aj postrehy prekladateľov, škandinávske verše a zamyslenie z autorskej dielne Rádia Litera. (…)

Mladý tínedžer rozmýšľa o tom, ako chce odísť z krajiny do inej, slobodnej, nenávidí faloš, ktorú vidí aj u svojich rodičov, aj u svojich pedagógov či športových trénerov a v plánovanom úteku mu zabráni vznik revolúcie, otvorenie hraníc a neuveriteľné pokrytectvo, ktorého je svedkom… O tom bude minidráma Vandy Feriancovej Do čerta s revolúciou! Učinkujú Ondrej Kaprálik, Ivo Bis, Vladimír Kobielsky, Andrea Kvašňovská, Dušan Kaprálik a Ladislav Konrád. Réžia: Milena Lukáčová. Program je z roku 2019. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)