Švédská cena míru (2020, 2021)

Pavel Molek. Rozhlasová hra. Hudba Kryštof Marek. Asistent režie Jana Knappová. Zvukový mistr Radek Veselý. Dramaturgie Klára Novotná. Režie Dimitrij Dudík.

Osoby a obsazení: říšský kancléř švédského království, hrabě Axel Oxenstierna (František Němec), Jan Amos Komenský (Viktor Preiss), královna Kristina (Klára Suchá), sluha (Michal Zelenka).

Natočeno 2020. Premiéra 15. 11. 2020 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.; 55 min.) v cyklu Hra na neděli k 350. výročí úmrtí J. A. Komenského. Repríza 2. 4. 2022 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.) v cyklu Hra na sobotu. Vydala Radiotéka, listopad 2021 (MP3, CR.ES.2021.451). Ukázka k poslechu zde.

Video upoutávka

Lit.: anonym: Pavel Molek: Švédská cena míru. Viktor Preiss jako Jan Amos Komenský. In web ČRo 2 Praha, 15. listopad 2020 (článek). – Cit.: (…)  Je brzké zářijové ráno roku 1646. Evropa se probouzí do dalšího dne vleklé a vyčerpávající války. Konflikt nesený náboženskou nesmiřitelností mezi katolíky a protestanty se stal obludnou, komplikovanou hrou o politickou nadvládu na kontinentu. Ranním Stockholmem přijíždí do královského paláce biskup Jednoty bratrské, učitel a exulant Jan Amos Komenský, aby tam složil účty ze své práce ve švédských službách říšskému kancléři hraběti Axelu Oxenstiernovi a především švédské královně Kristýně.

Před čtyřmi lety získal Komenský útočiště ve Švédy spravovaném pruském městě Elbinku a k němu čtyři sta imperiálů ročně a pomoc pro České bratry za to, že pro Švédsko vytvoří učebnice a kompletní školskou reformu.

Ale říšský kancléř je s dosavadními výsledky práce nespokojený. Nemůže přehlédnout, že více času než metodice vzdělávání, věnuje pedagog své myšlence pansofie a také protestantské politice. Trpkost a obavy ale cítí i Komenský. Tuší, že švédská válečná politika míří k míru, jež ovšem nepočítá s bodem pro něj nejdůležitějším – svobodou vyznání pro Čechy.

Královna má pro Komenského slabost

Nezbývá, než upnout všechny naděje k rozhovoru s královnou. Na rozhodnutích téhle mladé bystré ženy, dcery a následnice krále Gustava Adolfa II., závisí dnes do značné míry další osud Evropy, životy tisíců obyvatel nejen švédského království.

Kristýna má pro Komenského slabost – obdivuje jeho rozhled a vzdělání, sleduje s úctou i jeho pansofické snahy, touží, aby se tenhle vážený a moudrý muž stal jejím osobním učitelem. On však, k jejím překvapení, využije královskou nabídku pro nečekanou podmínku – stane se Kristýniným učitelem a mentorem, pokud královna povede válku tak dlouho, než se do mírových smluv podaří doplnit náboženskou svobodu pro Čechy. Jak má panovnice volit mezi dávným slibem, vyšší spravedlností a krutostí války, která denně připravuje o životy nevinné? Kde je pravda a na čí straně je Bůh?

Autor Pavel Molek staví tři protagonisty své komorní hry do nelehkých a proměnlivých vzájemných vztahů a spolu s nimi klade otázky, které jsou spojeny nejen s klíčovými okamžiky naší historie, ale mají svou váhu a palčivost i dnes. Zápas o to, jakou cenu je možné a správné zaplatit za mír, rozehrávají Kristýna Kláry Suché, Jan Amos Komenský v podání Viktora Preisse a František Němec jako hrabě Oxenstierna. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)