Co se stalo, než šel Joska vrátky (2021)

Václav Čtvrtek. Pohádka. Dramatizace Tomáš Končinský. Hudba Matěj Kroupa. Dramaturgie Zuzana Vojtíšková. Režie Lukáš Hlavica.

Osoby a obsazení:  Joska (Filip Kaňkovský), Josefka (Veronika Lazorčáková), divoženka (Klára Sedláčková-Oltová), Joskova matka (Martina Hudečková), starosta (Zdeněk Velen), starostová (Dana Černá), Josef (Jakub Svojanovský), Josífek (Pavel Čeněk Vaculík), Pepík (David Krchňavý), Pepíček (Viktor Kuzník), stráž (Pavel Kasza). Dále účinkují Lubor Šplíchal, Libor Vacek, Eva Přibylová a další.

Natočeno 2021. Premiéra 4. 4. 2021 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 48 min.) k 110. výročí narození Václava Čtvrtka. Repríza 26. 6. 2022 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Lit.: anonym: Co se stalo, než šel Joska vrátky. Vyprávění Václava Čtvrtka s lidovými písničkami. In web ČRo 2 Praha, 4. duben 2021 (článek). – Cit.: Premiéra pohádky Václava Čtvrtka, kterou napsal na motivy lidových písní. Připomeňte si 110. výročí narození významného autora, který pro rozhlas napsal mnoho příběhů.  (…)

I když jde v pohádce nevinné dívce Josefce o život, nechybí vyprávění nadhled ani lehkost. Poťouchlá divoženka se Josefce mstí za to, že s ní mládenec Joska nechtěl tancovat v lese při měsíčku.

Navíc se k zlému kouzlu nadpřirozené bytosti přidá ještě lidská nespravedlnost, hloupost a touha po moci nenasytné starostovy ženy. Podobně jako pro jiné pohádky, nechal se i pro tuto Václav Čtvrtek vzdáleně inspirovat historickými událostmi, v tomto případě odsuzováním a upalováním čarodějnic. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)