Skleněný strop (2021)

David Hare. Zvuková inscenace divadelní hry. Překlad  Jan Šotkovský.

Plánovaná premiéra 26. 3. 2021 (Rádio Kašpar, 19:30 h.), neuskutečněno.

Pozn.: Tom Sergeant a Kyra Hollisová byli několik let milenci. Stárnoucí, šarmantní a úspěšný restauratér a jeho mladá, půvabná a inteligentní spolupracovnice. Kyra pomáhala Tomově ženě s domácností, starala se o jejich děti – a spala s Tomem. Když se Tomova žena o jejich románku dozvěděla, během chvíle zmizela z jejich života.

Po čtyřech letech (a rok po smrti své ženy) Tom Kyru jednoho večera nečekaně navštíví – během noci jsme pak v brilantně stavěném dialogu bývalých milenců svědky postupného rozkrývání peripetií jejich vztahu a důvodů Kyřina náhlého odchodu od Toma. Milostná nota se zde mísí s notou společenskou – Kyra totiž opustila slibnou kariéru v Tomově podniku a odešla do chudinské čtvrti učit problémové děti na základní škole, což Tom nedokáže akceptovat ani pochopit. Zda se Kyře s Tomem podaří vrátit se k sobě, zůstává otevřeno takřka až do konce…

Skleněný strop měl premiéru na West Endu v roce 1995, poté byl úspěšně přesunut na Broadway. V letošním roce došlo k jeho veleúspěšnému revivalu, ozdobenému hvězdnými jmény herců (Bill Nighy a Carey Mulliganová) i režiséra (Stephen Daldry). „Hare mistrovsky předvádí dvojici lidí spojených společnými vášnivými vzpomínkami a rozdělovaných společenským postojem a postavením“, napsal v Guardianu přední britský kritik Michael Billington, a dodal, že Hareova hra i po dvaceti letech zůstává „působivou směsí politiky a lásky“, která „zasáhne diváka přímo mezi oči“.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)