Podivuhodná dobrodružství Edudanta a Francimora (1962, 2017)

Karel Poláček. Dramatizace J. Z. Novák. Hudba Alexej Fried. Dramaturg Jiří Kafka. Režie Jan Fuchs.

Osoby a obsazení: madam Istar Halabába, čarodějnice (Ljuba Hermanová), Edudant a Francimor, její synové (Čestmír Řanda a Dalimil Klapka), kovářský mistr (Rudolf Deyl ml.), okresní školní inspektor (Eduard Kohout), kozel Rudolf (Luděk Kopřiva), kočka (Věra Kubánková), velitel loupežníků Celerýnes Papadokiles (Bohuš Záhorský). Dále účinkují Zlatomír Vacek, Antonín Zíb, Karel Houska, Miloš Rozhoň, Josef Beyvl,  Miloš Kopecký, Stella Zázvorková, Václav Trégl, Zdeněk Hodr, Soběslav Sejk a Blanka Waleská.

Natočeno 1962. 2. repríza 10. 10. 1964 (Praha, 14:00 h.). Repríza 3. 8. 1974 (režisér neuveden).

Vydala Radiotéka 16. 8. 2017 (MP3).

Ukázka (u článku Čestmír Řanda).

Pozn.: Pohádkovou lahůdku z rozhlasového archívu Podivuhodná dobrodružství Edudanta a Francimora natočil režisér Jan Fuchs už v roce 1962 s hvězdným hereckým obsazením. I po padesáti letech nás mohou potěšit Čestmír Řanda v roli Edudanta, Dalimil Klapka coby jeho bratr, nesmělý Francimor, Ljuba Hermanová alias čarodějnice Madam Istar Halabába, Luděk Kopřiva jakožto kozel Rudolf, dále Eduard Kohout, Rudolf Deyl ml., Bohumil Záhorský, Miloš Kopecký, Stella Zázvorková a další herci v rolích poněkud svérázných postav a postaviček humorného až bláznivého příběhu podle knihy Karla Poláčka, v němž se jeho protagonisté vydají na nevinný školní výlet, ale shodou nešťastných okolností zabloudí a padnou do rukou strašlivých loupežníků. (anotace)

Lit.: -AF- (= Fuchs, A.): V posledním pořadu Paravanu… In Divadelní a filmové noviny 5/1964-1965 (28. 10. 1964), s. 5 (recenze). – Cit.: „V posledním (…) Těpic Shakespeare je výborná parodie na schema pohádek, jak píší autoři a jak je neméně stereotypně vyrábí jako na běžícím pásu náš rozhlas (….). Jeden případ opačný (…). Veselou a trochu fantastickou klukovskou prózu, převedenou (…) do vtipného zábavného pořadu, který se našim malým posluchačům jistě líbil. (…) herecké výkony, většinou znamenitě stylizované, jemně nadnesené a komediálně podbarvené, byly tentokrtá nejsilnější stránkou dětského vysílání. Byla radost slyšet tu směsici známých herců, kterým to dohromady velice lahodilo. (…) Řandu, Kopřivu, Deyla, Kohouta, Záhorského, Trégla, Beyvla, Zázvorkovou, Kopeckého aj. Zvlášť stojí za zaznamenání Ljuba Hermannová, kterou jsme si zvykli v poslední době vidět a slyšet jen jako šansoniérku. Inu, jak se zdá, umění se dá dělat i na takovém obyčejně sobotním odpoledním prográmku pro děti.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Režie Jan Fuchs.

Hudba Alexej Fried (z reprízy 3.8.1974, režisér neuveden)

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)