Ako princezná zjedla sedemhlavého šarkana (Jak princezna snědla sedmihlavého draka, 1967)

Ota Ksandr. Pohádka. Hudba Juraj Berczeller. Překlad Helena Hiršová. Režie Viera Štróblová. Dramaturgie Emília Drugová. Zvuk Ada Rehorová, Ivan Kulašík. Asistentka režie Mária Rybarovová.

Osoby a obsazení: Ctibor Filčík (vypravěč), Eva Kvietiková (princezna Culifínka), Jozef Kroner (král), Jozef Hanúsek (kuchař), Gustáv Valach (nejvyšší královský rádce), Stano Dančiak (sluha), Ivan Krajíček (hlasatel), Erika Bauerová (hlasatelka), Jozef Cút (nejmenší královský rádce), František Zvarík (generál), Vladimír Minarovič (kapitán), Ľubo Barák (Ferko), Marián Labuda (pošťák), Alojz Kramár (cukrář), Anton Mrvečka (princ).

Natočeno 1967. Repríza 30. 8. 2018 (SRo Rádio Junior, 17:00 – 17:38 h.); 31. 8. 2018 (SRo Rádio Junior, 3:00 h.).

Lit.: Vlasková, Rozália – Dianišková, Veronika: Dračí týždeň. Téma týždňa. In web SRo Rádio Junior, 21. 8. 2018 (článek). – Cit.: (…) Nevieme, čím to je, že rozprávkové draky našich spisovateľov tak veľmi lákajú k písaniu úplne opačných príbehov, než by sme očakávali. Český spisovateľ a autor rozhlasových hier, Ota Ksandr, si vymyslel veselý príbeh o tom, Ako princezná zjedla sedemhlavého šarkana. V tej rozprávke pritom vôbec nejde o klasický problém princezná – drak. To len kráľovský otec (Jozef Kroner) potrebuje súrne vydať princeznú Culifínku (Eva Kvietiková). Žiadni princovia sa však do kráľovstva nehrnú, a tak najväčší (Gustáv Valach) a najmenší kráľovský radca (Jozef Cút) skúsia problém so svadbou vyriešiť okľukou. Kráľovstvo potrebuje šarkana, aby princovia mohli prísť zachrániť princeznú a získať tak jej ruku a pol kráľovstva. A prečo príbeh vysielame v našom „Sladkom týždni“? To vám nemôžeme povedať, lebo by sme prezradili príliš veľa. V tejto rozprávkovej hre začujete aj veľa ďalších legendárnych hlasov. Napríklad Ivana Krajíčka, Mariána Labudu a dokonca aj Stana Dančiaka.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)