Osobnost pod lupou (2021)

Marcel Peterka. Senzační rozhlasová hra. Vedoucí projektu Iveta Novotná. Dramaturg Josef Nosál (RTDS). Zvukový mistr Jan Fuchs II. Režie Anna Mrázková a Gabriela Jakoubková (RTDS).

Osoby a obsazení: moderátorka Zuzana Dobrá (Veronika Špačková) a virální odborník An Rejd Codiv (Daniel Gajdoš), Ars Codiv (Tibor Kotlár), reportérka (Zuzana Škopová), Astra Pfeizerová (Júlia Ilčinová), posluchač / zpravodaj 1 (Jakub Zelinka) a posluchačka / zpravodaj 2 (Anna Řeháková).

Natočeno červen 2021 (rozhlasové studio JAMU Brno, Astorka). Premiéra 12. 11. 2021 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.). K poslechu zde.

Pozn.: Hra se dostala do výběru mezinárodního festivalu rozhlasových her UK International Radio Drama v Canterbury.

Lit.: Novotná, Iveta: Osobnost pod lupou. Studenti Divadelní fakulty JAMU si vyzkoušeli realizaci původní rozhlasové hry. In web ČRo Brno, 11. listopad 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Na konci letního semestru 2021 se na Divadelní fakultě JAMU uskutečnil rozhlasový workshop, v němž dostali studenti prvních ročníků Rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky (RTDS) a Audiovizuální tvorby a divadla (ATD) unikátní příležitost vyzkoušet si přípravu, realizaci a postprodukci původní rozhlasové hry.

Text hry vznikl v rámci semestrálního úkolu v předmětu Rozhlasové praktikum, kdy měli studenti za úkol napsat krátkou fiktivní reportáž vystavěnou na motivy skutečné události (atentát na Heydricha, potopení Titaniku, objevení Ameriky a podobně). Odevzdaný text měl pracovat s reportážními principy a postupy, ale zároveň měl být dramatickým útvarem pracujícím s autorskou fikcí. Pedagožka Iveta Novotná následně jeden z textů vybrala a jeho autor Marcel Peterka jej rozpracoval do podoby krátké senzační rozhlasové hry.  (…)

Rozhlasová hra Osobnost pod lupou posluchače přivádí do rozhlasového prostředí, ve kterém moderátorka Zuzana Dobrá zpovídá svého hosta, celosvětově významného virálního odborníka An Rejda Codiva. Během pořadu se postupně začne rozkrývat skutečná Codivova povaha a jeho pravé záměry, které se podezřele často shodují s dopady pandemie koronaviru.

Autor Marcel Peterka ve struktuře textu pracuje s nejrůznějšími rozhlasovými formami a žánry. Součástí hry je i zpravodajství, reportáž či telefonáty posluchačů.

Celá hra je dílem studentů, kteří se ujali jednotlivých funkcí. Dramaturg Josef Nosál (RTDS) po celou dobu pečlivě připomínkoval všech pět verzí scénáře. Režisérky Anna Mrázková a Gabriela Jakoubková (obě RTDS) obsadily do rolí studenty tehdejšího čtvrtého ročníku Činoherního herectví na JAMU z ateliéru Igora Dostálka a obě celé natáčení řídily. Většině studentů práce na hře Osobnost pod lupou skončila s jejím natočením. To však neplatilo pro Jana Fuchse (ATD), který se ujal pozice zvukového mistra a díky kterému vznikl konzistentní tvar hodný označení rozhlasová hra. (…)

Lit.: Lahodová, Anna: Rozhlasová hra Osobnost pod lupou v pořadu Zelný rynk Českého rozhlasu Brno a Zlín! In web Divadelní fakulta JAMU, 9. 11. 2021 (článek). – Cit.: Na konci letního semestru se na Divadelní fakultě JAMU uskutečnil rozhlasový workshop, v němž dostali studenti prvních ročníků Rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky (RTDS) a Audiovizuální tvorby a divadla (ATD) unikátní příležitost vyzkoušet si přípravu, realizaci a postprodukci původní rozhlasové hry.

Její text vznikl v rámci semestrálního úkolu v předmětu Rozhlasové praktikum, kdy měli studenti za úkol napsat krátkou fiktivní reportáž vystavěnou na motivy skutečné události (např. atentát na Heydricha, potopení Titanicu, objevení Ameriky a podobně). Odevzdaný text měl pracovat s reportážními principy a postupy, ale zároveň měl být dramatickým útvarem pracujícím s autorskou fikcí. Pedagožka Iveta Novotná následně jeden z textů vybrala a jeho autor Marcel Peterka jej rozpracoval do podoby krátké rozhlasové hry, která si ve své formě pohrává s nejrůznějšími rozhlasovými klišé a žánry.

Hra Osobnost pod lupou posluchače přivádí do rozhlasového prostředí, ve kterém moderátorka Zuzana Dobrá zpovídá svého hosta celosvětově významného virálního odborníka An Rejda Codiva. Během pořadu se postupně začne rozkrývat skutečná Codivova povaha a jeho pravé záměry, které se podezřele často shodují s dopady pandemie koronaviru.

Hra bude odvysílána 13. listopadu v pořadu Zelný rynk Českého rozhlasu Brno a Zlín a následně ji zveřejníme i tady na webu DF, kdybyste náhodou premiéru nestihli.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)