Ježek v kleci (2021)

Hudebně-dramatická kompozice je poctou skladateli Jaroslavu Ježkovi. Scénář, hudba a režie Miloš Orson Štědroň. Dramaturgie Klára Novotná.

Osoby a obsazení: Jaroslav Ježek (Miloslav König), Václav Holzknecht (Miloslav Mejzlík), Jiří Voskovec (Ladislav Hampl), Jan Werich (Petr Jeništa), Frances Ježková (Jitka Čvančarová) a Ludmila Ledererová (Anežka Kubátová).

Natočeno 2021. Premiéra 1. 1. 2022 (ČRo Vltava, 15:00 h.; 90 min.) v cyklu Sobotní drama.

Lit.: Novotná, Klára: Život je jen náhoda… Ježek v kleci jako pocta geniálnímu skladateli. In web ČRo 3 Vltava, 20. prosinec 2021 (článek). – Cit.: Prvního ledna uplyne osmdesát let od úmrtí Jaroslava Ježka. Stanice Vltava uvede na Nový rok v premiéře hudebnědramatickou revue nazvanou Ježek v kleci přibližující skladatelovy životní a umělecké osudy perspektivou jeho posledních dnů v americkém exilu.

Nemocnice v New Yorku, prosinec 1941. V kyslíkovém stanu leží Jaroslav Ježek v bezvědomí, přesto stále diriguje svůj neviditelný orchestr. Voskovec s Werichem opakovaně darují krev – nejen namísto platby za hospitalizaci svého přítele, ale i jako únik před tísnivou skutečností. Tuší, že tři nerozlučitelné strážníky osud zanedlouho nemilosrdně roztrhne.

Jejich společná cesta, ale i celý Ježkův pohnutý život se v ten okamžik náhle vrací ve vzpomínkách, písních a letmých obrazech. Na scéně se vedle slavných komiků objevuje také skladatelův přítel Václav Holzknecht, jeho múza Míla Ledererová či pozdější manželka Frances, hlavním hybatelem dění je ale Ježek sám – se svým hudebním darem, se svou jedinečnou uměleckou vnímavostí, humorem i hořkou sebeironií. Tak ho představuje v původní rozhlasové kompozici Miloš Orson Štědroň.

Jaroslav Ježek, skladatel, dirigent, hudební improvizátor, dramaturg a klavírista měl vyměřeno na tomto světě pouhých šestatřicet let. Přes zrakový i sluchový handicap a závažné chronické onemocnění dokázal přijímat inspiraci okolního světa jako málokdo. Mezi lety 1929 a 1939, která strávil společně s Voskovcem a Werichem v Osvobozeném divadle, jeho kariéra strmě stoupala a písničky, inscenace a humor V+W+J se staly ikonou doby a postupně také symbolem odporu proti stále hrozivějšímu stínu války. Nucená emigrace do Spojených států v roce 1939 znamenala pro křehkého Ježka totální vykořenění – přestože se v závěru života octnul pod křídly ochranitelské Frances, jeho podlomené zdraví změnu neuneslo…

Nucená emigrace do Spojených států v roce 1939 znamenala pro křehkého Ježka totální vykořenění.
Původní hudebnědramatická revue napsaná pro Český rozhlas je poctou geniálnímu skladateli a jeho hudbě, jejíž motivy zaznívají v nových, překvapivých aranžích. Miloš Orson Štědroň je pod ní podepsán jako autor scénáře a písňových textů, skladatel i režisér.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)