Osem uší (Osm uší, 2021)

Viliam Klimáček. Rozhlasová hra. Zvukový mistr Stanislav Kaclík. Dramaturgie Beáta Panáková. Režie Jaroslav Rozsíval.

Účinkují Eduard Valašík, Dominika Žiaranová, Daniel Fischer, Lucia Hurajová, Dušan Kaprálik, Ivan Romančík, Alfréd Swan, Jozsef Šimonovič ml., Helena Geregová, Juraj Predmerský, Jaroslav Rozsíval.

Natočeno 2021. Premiéra 31. 12. 2021 (SRo Rádio Devín, 15:00 h.) u příležitosti 95. výročí slovenského rozhlasu.

1. cena v soutěži Zázračný oriešok v kategorii Hry pre rodinu.

Lit.: anonym: Rozhlasová hra: Osem uší. Rozhlasová tvorba. In web SRo Rádio Devín, 28. 12. 2021 (článek + ukázky k poslechu). – Cit.:  Koláž, z ktorej sa skladá príbeh, sa odohráva na Slovensku od roku 1938 do roku 1989, v zvukových krajinách, ktoré, podporené rádiom, formovali naše životy. Epilóg sa odohráva v tej istej krajine v roku 2038.

Ako autor píše v úvode: „ Táto hra je poctou rozhlasovému médiu a ľuďom okolo neho a hoci nikdy nemôže vystihnúť komplexnú bohatosť jeho vývoja a histórie, sústredí sa aspoň na štyri výrazné obdobia našich dejín, ktoré by bez rozhlasového vysielania boli celkom iné.“  (…)

Rozhlasová inscenácia nechce byť veľkou historickou freskou, ale skôr komornou výpoveďou. Obohatia ju autentické nahrávky z nášho archívu, ktoré vyvolajú u starších generácii možno nostalgické spomienky a u mladších plastickejšiu predstavu o živote v našej krajine v uplynulom storočí. (…)

Ako vraví režisér , Jaroslav Rozsíval, text Viliama Klimáčka ho zaujal tým, že „ide o výlet do našej, slovenskej histórie cez prizmu rozhlasového poslucháča. Rozhlas samotný je v hre na jednej strane síce okrajový, avšak zároveň v istých situáciách našich dejín bol kľúčovým médiom, ktoré posúvalo udalosti, alebo ich verne komentovalo.“  (…)

Technológie sa vyvíjajú čoraz rýchlejším tempom a samozrejme zasiahli aj prácu zvukových majstrov v SRo. V dnešnej dobe rôzne digitálne databázy ponúkajú už hotové nasimulované zvukové atmosféry rôznych prostredí. Nie všetko sa však dá automaticky spustiť „stlačením gombíka“, ako pripomína zvukový majster Stanislav Kaclík . A v akej atmosfére sa odohráva hra, na počúvanie ktorej vás pozývame?  (…)

Lit.: anonym:  12. ročník festivalu Zázračný oriešok pozná víťazov. Témy. In web SRo Rádio Devín, 19. 5. 2022  (článek). – Cit.:  Výsledky súťaže v rámci 12. ročníka festivalu Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase, rozhlas v knihe vyhlásili vo štvrtok večer 19. mája v priamom prenose Rádia Regina Západ z piešťanského Kursalonu.

Odborná porota v zložení Ivica Franeková, Adam Hanuljak, Ľubica Kepštová, Tomáš Končinský, Gabriela Magalová, Katarína Moláková, Ivana Papcunová, Zuzana Štelbaská, Vanda Rozenbergová, hodnotila osemnásť titulov z produkcie Odboru literárno-dramatickej výroby Slovenského rozhlasu v troch súťažných kategóriách: rozhlasová rozprávková hra, monologická rozprávka a hra pre rodinu. (…)

V kategórii Hier pre rodinu porota prisúdila víťazstvo hre Viliama Klimáčka Osem uší, ktorá vznikla pri príležitosti 95. výročia rozhlasového vysielania na Slovensku. Koláž, z ktorej sa skladá príbeh, sa odohráva na Slovensku od roku 1938 do roku 1989, v zvukových krajinách, ktoré, podporené rádiom, formovali naše životy. Dramaturgia: Beáta Panáková, zvukový majster Stanislav Kaclík, hudobná dramaturgia Marek Kundlák, réžia Jaroslav Rozsíval. Porota pozitívne hodnotila pohľad na nedávnu históriu na pozadí príbehov bežných mladých ľudí, čo je najlepšia cesta, ako ju priblížiť súčasným tínedžerom. Ide o prechádzku dejinami s dobovou popmusic s výborným hereckým obsadením. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)