Sanatórium Arktur (Sanatorium Arktur, 1982)

Konstantin Fedin. Rozhlasová hra. Dramaturgie Alojz Čobej. Překlad Vlasta Kramárová. Úprava Ján Vdovják. Zvuk Ivan Kostolný. Technici Alojz Zwyrtek, Monika Pršancová. Režie Ladislav Hyža.

Osoby a obsazení: inženýr Levšin (Ivan Romančík), doktorka Hofmanová (Elena Petrovická), Inge Krečmarová (Marta Sládečková), doktor Klebe (Jaroslav Vrzala), doktor Štum (Štefan Halás), major (Ivan Folkman), Lísel (Petronela Dočolomanská-Valentová), Karl (Martin Kolesár), pacient (Jozef Kramár), Willy (Michal Gazdík), pošťák (Tibor Bogdan).

Nastudoval Československý rozhlas Banská Bystrica 22. 7. 1982. Premiéra 5. 8. 1982 (Bratislava, 20:35 h.; 52 min).

Pozn.: Dej románu sa odvíja v súkromnom sanatóriu pre tuberkulóznych v Davose. Následkom krízy odchádzajú z neho mnohí pacienti. V Arkture ostáva 5 – 6 ľudí rôznej národnosti, medi nimi aj Rakúšan , ktorý sám kúpil Arktur preto, aby mal z čoho žiť a mohol sa liečiť z tbc. Podľa švajčiarskych zákonov nesmie prevádzať lekársku prax. Aby sa zachránil, klame uzdravených pacientov falošnými analýzami, nútiac ich tak k ďalšiemu pobytu. (Ciernenabielom.sk).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)