Moje sestra Toyen (2022)

Klára Vlasáková. Rozhlasová hra. Hudba Mario Buzzi. ZvukRadim Dlesk. Zvukové efekty Radim Dlesk. Dramaturgie Zuzana Vojtíšková. Režie Josef Kačmarčík.

Účinkují Jana Pidrmanová, Tereza Vilišová, Jakub Albrecht, Jan Vondráček, Martina Hudečková, Kateřina Císařová, Lubor Šplíchal, Libor Vacek, Magdalena Zimová, Anastázie Landová, Hana Bernardová, Nikolas Nazaraga, Žofie Hánová, Till Janzer a Lothar Martin.

Natočeno v roce 2022. Premiéra 18. 9. 2022 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.; 41 min.) k 120. výročí narození uznávané surrealistické malířky Toyen v cyklu Hra na neděli.

Lit.: anonym: Klára Vlasáková: Moje sestra Toyen. Díla surrealistické malířky jsou originální, drásavá, tajemná. Podobný byl i její život. In web ČRo 2 Praha, 18. září 2022 (článek). – Cit.: Toyen, vlastním jménem Marie Čermínová, patří k nejznámějším českým umělkyním 20. století. Autorka přibližuje osobnost světoznámé umělkyně skrze prožívání obyčejných lidských problémů sestry Zdeňky. Její rozpad manželství a nemožnost mít dítě se Toyen velmi dotýkaly. Ona sama ale po rodině a klidném způsobu života rozhodně netoužila.  (…)

Se svou sestrou přesto byla pevně spjata. A to navzdory zcela odlišným náturám: jedna nespoutaná umělkyně, druhá pečlivá hospodyňka. V čem byly životy Toyen a její sestry Zdeňky podobné a kde se rozcházely? Je možné přirovnat tvůrčí trýzeň k soužení po nenaplněném manželství? Odkud vlastně proudí skutečná umělecká tvorba? Lze postihnout její cesty, nebo jsou téměř neviditelné a skrývají se za starostmi běžných dnů? (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)