Na Škovránčinách (Na Skřivánčinách, 1982)

Peter Goslicki. Rozhlasová hra. Překlad Ľudovít Petraško. Odpovědný redaktor Karol Jančošek. Zvuk Jozef Florián. Technici Jozef Florián, Mária Papcunová. Produkce Heda Vavreková. Režie Rada Šubová.

Osoby a obsazení: Baumert, mistr na stavbě (Milan Drotár), Regina, jeho žena (Brigita Bobulová), Ingrid, prodavačka v kantýně (Ľuba Blaškovičová), Troschke,  bagrista (Marián Kleis), Kolter, šofér (Peter Rašev), Becker, šofér (Bohuš Petrík).

Nastudoval Československý rozhlas Košice v roce 1982. Premiéra 20. 1. 1983 (43 min).

Lit.: Jančošek, Karol: Na Škovránčinách. In Rozhlas 4/1983 (článek) – Cit.: Hra nemeckého autora Petra Goslického Na Škovránčinách nás zavedie do typického stavbárskeho prostredia pri budovaní sídliska rovnomenného názvu. Hlavné motívy deja sa krútia okolo pochybného manévrovania so stavebným materiálom, hazardu s ľudskou dôverčivosťou, problematickej organizácie práce, ba nechýba tu ani ľúbostný manželský trojuholník.

Námet s kritickým podtextom je však typologicky veľmi blízky niektorým praktikám na stavbách aj u nás. Preto nie div, že režisérka hry Rada Šubová po nahrávke poznamenala: “Nie je to síce hra zo slovenského prostredia, ale tematicky je priam akoby “šitá” na darebákov, čo sa chcú priživiť na spoločnom… U nás!

 A veľmi svojský, malomeštiacky pohľad na svoju robotu dokumentuje aj úvodný vnútorný monológ bagristu Troschkeho:

“Nedám sa vodiť za nos. Od nikoho. A od Baumerta už vonkoncom nie! Kedykoľvek môžem na stavbe skončiť. Vyučil som sa za elektrikára. Ak sa dám na fušky, zaplatia mi pätnásť mariek na hodinu. A daktorí aj dvadsať . O dva roky mám auto. Tí ešte budú vyvaľovať oči! Aj Ingrid. Ešte oľutuje, že odo mňa odišla. Kvôli Baumertovi! Môže to zájsť tak ďaleko, že sa odsťahujem… Iba preto, že takí, ako Baumert sa začnú robiť dôležití…”

V hre je však najdôležitejši etický aspekt. Ako môže bezzásadovosť a chamtivé vrecko sproblematizovať pracovnú morálku a medziľudské vzťahy. Ako – a prečo – to sú základné otázky, na ktoré odpovedá hra.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)