Biely sneh (Bílý sníh, 1973)

Anatolij Dneprov. Rozhlasová hra. Úprava a překlad Pavol Hudík. Odpovědný redaktor Ján Vdovják. Zvuk Milan Janák. Režie Dušan Kyzek.

Osoby a obsazení: Arvo Rakitin (Igor Hrabinský), Olla (Elena Petrovická), Korio (Martin Kolesár), Onyx Felitov (Anton Šulík), Favranov (Ivan Folkman), telefonistka (Jolana Hollá), hlas z pléna (Jozef Kramár), hlas z pléna (Jozef Kováč), hlasatelka (Lýdia Faksová).

Nastudoval Československý rozhlas Banská Bystrica 16. 11. 1973. Premiéra 30. 7. 1974 (Devín, 20:30 h.; 51 min.).

Lit.: Vdovják, Ján: Biely sneh. In Rozhlas 31/1974, s. 7 (článek) – Cit.: Dej hry sa odohráva v ďalekej budúcnosti, keď mnohé zložité technické veci sú vyriešené, a nielen technické. Ľudstvo už dávno zabudlo na vojny, žije v mieri, netrápia ho nijaké zákerné choroby. Zrazu sa však na zemeguli začnú diať čudné veci. V januári ortuť v teplomeri vystúpi na 29 stupňov celzia, ľadovce v Antarktíde a Grónsku sa začínajú roztápať a ľudstvu hrozí katastrofa. Aktivita Slnka sa každým dňom zväčšuje. Ak tento jav bude prebiehať počas jedného roka, moria sa začnú vyparovať, ľadovce roztápať, zem obklopia husté vrstvy vodných pár a v dôsledku toho nastanú na zemi neznesiteľné tepelné pomery. Neznesiteľné pre rastlinstvo, zvieratstvo a, pochopiteľne, aj pre človeka samotného. Preto sa Vedecká rada rozhodla, že do desiatich dní treba vyriešiť problém, ako zastaviť prenikanie slnečnej teploty na Zem, aby sa ľudstvo zachránilo. Aj keď kybernetické stroje sú na vysokej úrovni, predsa treba pre ne pripraviť program. Treba vypočítať správnosť riešenia protiakcie.

A tu vlastne nastupuje ďalší problém rozhlasovej dramatizácie Biely sneh, druhá myšlienková rovina, cez ktorú autor nastoľuje problém etiky vedcov. Ide o zásah, umelý zásah do samej ľudskej podstaty. Vytvoriť na Zemi vedca, ktorý by v minimálne krátkom čase dokázal spracovať to úžasné množstvo vedeckých informácií a súčasne nájsť optimálne riešenie. Taký človek musí podstúpiť operáciu, ktorá bude prvá na svete – ide o umelý zásah do štruktúry mozgovej kôry a tradičné nervové centrá neutralizovať, aby ostalo len to, ktoré bude schopné vyriešiť zahatanie prebytočnej energie Slnka na Zem.

A bude mať táto operácia za následok totálnu zmenu osobnosti človeka? Stane sa po zásahu iný? Je tento zásah do samej podstaty ľudskej bytosti protiprávny a neetický? Aj keď je potrebný na vyriešenie životne dôležitej úlohy, ak sa to robí v mene celého ľudstva?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)