Popcorn (2000)

Scarpa Tiziano. Bláznivá komedie o prostořekém papouškovi. Vítězná hra Prix Italia 1997. Přeložil Vladimír Mikeš. Stereoscénář Ladislav Reich a Jana Fišerová. Dramaturg Hynek Pekárek. Režie Jiří Horčička.

Osoby a obsazení: Antonio (Ivan Řezáč), Luciana (Jana Paulová), Loreto (Aleš Procházka), Joao (Ivan Trojan) a žena (Miroslava Pleštilová).

Natočeno v roce 2000. Premiéra 12. 4. 2000 (Praha, 20:00 – 20:43 h.; 37min.). Repríza 12. 6. 2014 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.); 22. 11. 2015 (ČRo 2 Praha, 20:00 h).

Tiziano Scarpa (Benátky 1963) žije v Milánu a píše pro noviny a časopisy.
První román Occhi sulla Graticola publikoval v roce 1966. Komedie „Popcorn“, kterou napsal v roce 1997 pro italské rádio RAI získala hlavní cenu na mezinárodním festivalu Prix Italia v kategorii rozhlasových her. V roce 1998 vydal sbírku povídek „Amore ®, Einaudi“ a „malého“ průvodce „In gita a Venezia con Tiziano Scarpa“. Dalšího originálního a literárního průvodce po svém rodném městě “ Venezia e‘ un pesce“ vydal v roce 1999. Scarpa je také autorem sbírky povídek a esejí „Cos’e‘ questo fracasso“ (2000).

Knihy Tiziana Scarpy byly přeloženy do francouzštiny, španělštiny a němčiny. Pro divadlo napsal v roce 2000 Scarpa minihru „Corriamo a casa“ a v témže roce libreto k opeře „Fuori dai denti“ (hudba Stefano Bassanese), která měla premiéru v témže roce na scéně divadla Teatro Comunale v Moncalieri, v Itálii. Rozhlasová 8komedie Popcorn, o prostořekém papouškovi, který řádně zamotá milostným životem své majitelky, byla uvedena britskou BBC a 10 dalšími stanicemi, kromě jiného ji nastudovalo a v cyklu Teatr Polskiego Radia uvedlo pod názvem Prażona kukurydza i Polskie Radio.

Lit.: Pekárek, Hynek: Tiziano Scarpa: Popcorn. In web ČRo 3 Vltava, červen 2014 (článek + ukázka k poslechu). – Cit.:  Komedie, které by slušel podtitulek: Nudíte se? Kupte si papouška! Její autor Tiziano Scarpa ji nazval Popcorn. Příběh o prostořekém papouškovi, který řádně zamotá milostným životem své majitelky, získal hlavní cenu Prix Italia v kategorii rozhlasových her v roce 1997 v Ravenně.

Tiziano Scarpa (Benátky 1963) žije v Milánu a píše pro noviny a časopisy. První román Occhi sulla Graticola publikoval v roce 1966. Komedie Popcorn, kterou napsal v roce 1997 pro italské rádio RAI získala hlavní cenu na mezinárodním festivalu Prix Italia v kategorii rozhlasových her. Prix Italia je prestižní festival rozhlasu a televize, který se koná už od roku 1948, pokaždé v jiném kulturně a historicky významném městě Itálie.

Knihy Tiziana Scarpy byly přeloženy do francouzštiny, španělštiny a němčiny. Pro divadlo napsal v roce 2000 Scarpa minihru Corriamo a casa a v témže roce libreto k opeře Fuori dai denti (hudba Stefano Bassanese), která měla premiéru v témže roce na scéně divadla Teatro Comunale v Moncalieri, v Itálii.

Rozhlasová komedie Popcorn, o prostořekém papouškovi, který řádně zamotá milostným životem své majitelky, byla uvedena britskou BBC a 10 dalšími stanicemi. V roce 2000 Popcorn uvedl poprvé Český rozhlas v režii Jiřího Horčičky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)