Náš Avion (2023)

Lenka Čepková. Rozhlasová hra. Produkce Valéria Potančoková. Hudební dramaturg Rudolf Pepucha. Mistr zvuku Andrej Klimits. Dramaturg Ján Šimko. Režie Karol Horváth.

Účinkují Anna Čonková, Tomáš Majláth, Eva Matejková, Anikó Vargová, Ľudmila Swanová, Valéria Potančoková, Ján Mistrík, Miroslav Beňušík, Denis Farkaš, Denis Šatan, Samuel Vrták, Dalibor Petkáč, Tomáš Kovarovič, Zuzana Jurigová – Kapráliková, Melánia Jakabovičová, Frederik Martinus a Adam Szajewski.

Natočeno 2023. Premiéra 30. 5. 2023 (SRo Rádio Devín, 20:00 h.).

Pozn.: Dnes večer uvedieme pôvodnú rozhlasovú hru Lenky Čepkovej „Náš Avion“, napísanú z príbehov obyvateľov obytného bloku Avion architekta Josefa Mareka, postaveného v roku 1932 v Bratislave. Príbehy odzrkadľujú spletité medzivojnové obdobie – na jednej strane sa v multikultúrnom meste rozkvet občianskej spoločnosti a hospodársky rast počas Československej republiky premietli aj do novej architektúry Bratislavy. Na druhej strane silnejúci nacionalizmus a fašizmus postupne viedli k perzekúciám a deportáciám veľkej časti obyvateľstva. (anotace)

Lit.: anonym: Rozhlasová hra: Náš Avion. Rozhlasová tvorba. In web SRo Rádio Devín, 30. 5. 2023 (článek + nahrávka rozhovoru s Karolom Horváthom). – Cit.: RTVS uvedie pôvodnú rozhlasovú hru Lenky Čepkovej Náš Avion, napísanú z príbehov obyvateľov obytného bloku Avion architekta Josefa Mareka, postaveného v roku 1932 v Prešporku.

Budova obytného bloku Avion architekta Josefa Mareka z roku 1932 je ikonickou stavbou funkcionalistickej architektúry v Bratislave. Dramatička Lenka Čepková zbierala príbehy obyvateľov Avionu a napísala hru, v ktorej sa preplieta niekoľko príbehov, vinúcich sa od tridsiatych rokov až po dnešok.

„V Avione žili najmä Slováci a Češi alebo Moraváci, čo si ja pamätám. Vlastne… nie, počkaj… boli tam aj nejaké zmiešané manželstvá – slovensko – nemecké alebo slovensko – maďarské a podobne. Tie rodiny… to boli najmä významní doktori, právnici, umelci, učitelia, vedci,… skrátka taká vyššia stredná vrstva – nielen ekonomicky, ale najmä vzdelanostne. Intelektuálne. Predstavovali už novú Bratislavu, nie ten tradičný Prešporok.“

Príbehy odzrkadľujú spletité medzivojnové obdobie – na jednej strane sa v multikultúrnom meste rozkvet občianskej spoločnosti a hospodársky rast počas Československej republiky premietli aj do novej architektúry Bratislavy. Na druhej strane silnejúci nacionalizmus a fašizmus postupne viedli k perzekúciám a deportáciám veľkej časti obyvateľstva. Avion je jednou z dodnes dobre fungujúcich dôkazov myslenia o spoločnosti a architektúre z tohto obdobia. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)