Zajatec (1968)

Květa Legátová. Rozhlasová hra. Režie Vladimír Týřl.

Osoby a obsazení: Říman (František Řehák), barbar (Zdeněk Vráblík).

Nastudovala Ostrava – Olomouc v roce 1968. Premiéra 26. 11. 1968 (Praha. 19:45 – 20:38 h.), smazáno.

Lit.: Faltýnek, Vilém: Květa Legátová: Ostrov slušných lidí. In web ČRo 7 Radio Praha, 12. 12. 2009 (článek). – Cit.: Jako Věra Podhorná publikovala i krátce po válce, pak v 50 a 60. letech jí vyšly dvě knihy ze studentského prostředí Postavičky a Korda Dabrová a další rozhlasové hry. Patřila tehdy vedle Miloše Rejnuše, Antonína Přidala, Milana Uhdeho a dalších do tzv. brněnského okruhu rozhlasových dramatiků. Z té doby pocházejí její hry Studentská komedie, Dopis od chuligána a detektivky Vražda v lomu a Dvě variace na jedno zmizení. V roce 2002 Radiu Praha řekla, že tehdy vznikla ještě jedna hra, jejíž nahrávka byla později smazána.

„Vzpomínám si, že v roce 1968 jsem kritizovala vstup vojsk ve hře, která se jmenovala Zajatec a kterou jsem situovala do starého Říma. Byla o avarském klukovi, kterého zajme žoldák. Jenom ty dvě osoby, to je má specialita, dvě osoby a dialog. A dojde to tak daleko, že se honí, ten kluk uteče a zavede ho ke svému odbojnému kmeni… no prostě bylo to na tehdejší poměry, že přijde do cizí země, ve které se nevyzná. Toto ještě pochopili a pochválili. A potom to zase vzal bolševik do svých rukou, takže zas byla pauza. Až potom po Sametku, řekla jsem si, fajn, teď to zas bude dobré…“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)