Rojčiví milenci (Blouzniví milenci, 1959)

Edmond Rostand. Rozhlasová úprava veršované komedie. Rozhlasová úprava Jozef Grajciar. Překlad Nora Preusová. Režie Olívia Binderová.

Účinkují Mária Kráľovičová, Karol Machata, Ctibor Filčík, Jozef Kroner, František Dibarbora, Jozef Senaj, Viliam Záborský a Ondrej Jariabek.

Natočeno 1959 (60 min.). Repríza 9. 6. 2017 (Rádio Devín, 21:30 h.) k 90. narozeninám M. Kráľovičové; 6.12. 2022 (SRo Rádio Devín, 21:05 h.) k úmrtí M. Kráľovičové.

Lit.: anonym: Pocta Márii Kráľovičovej v Rádiu Devín. Kultúra a umenie. In web Rádio Devín, 1. 6. 2017 (článek). – Cit.: Na našej prvej scéne pôsobí nepretržite 69 rokov. Množstvo postáv stvárnila vo filme, bola v začiatkoch Slovenskej televízie i Slovenského rozhlasu a zapísala sa do ich zlatého fondu. Je žijúcou legendou Slovenského národného divadla. A práve 7. júna oslavuje svoje 90-te narodeniny. Stále v dobrej kondícii a so šarmom, ktorej vek nič neuberá. Divadelná, filmová, televízna a rozhlasová diva Mária Kráľovičová, jednoducho naša Marína. (…)

Hoci sa Edmont Rostand stal slávnym vďaka svojej dráme Cyrano z Bergeracu, v našom archíve existuje adaptácia veršovanej drámy Rojčiví milenci. Skvelým hereckým výkonom mužskej hereckej elity ako bol Karol Machata, Ctibor Filčík, Jozef Kroner, či František Dibarbora dominuje výrazná kreácia mladučkej Maríny Kráľovičovej v úlohe Sylvetty. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)