Boj o južný pól (Boj o jižní pól, 1956)

Hans Albert Förster. Rozhlasová hra. Pro rozhlas upravila Hana Zelinová. Dramaturg Emil Fillo. Zvuk Július Labo. Réžia Jozef Dánai.

Účinkujú Ctibor Kováč, Jozef Čierny, Marián Gallo, Július Vašek, Vladimír Durdík ml., Gustáv Maro, Daniel Michaeli, Zoltán Antolič, Viera Valentová, Hana Kostolanská a Emil Kopasz.

Nastudoval Československý rozhlas Bratislava v roce 1956 (84 min.). Obnovená premiéra 15. 3. 2024 (SRo 8 Rádio Litera, 2:30 h.). Repríza 15. – 21. 3. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Objavné výpravy s grófom Beňovským a Amundsenom. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 11. 3. 2024 (článek). – Cit.:  Tento týždeň vás pozývame na objavné výpravy, plné nových ciest. Tú prvú budete môcť zažiť s grófom Móricom Beňovským a tú druhú namierime rovno na južný pól. (…)

Keď sa povie južný pól a Antarktída, mnohí si predstavíme dobrodružstvo, ale aj ľadové hroby tých, ktorí ho podstúpili. Pútavým spôsobom opisuje autor v živých obrazoch prvé pokusy o preniknutie do rozprávkovej Južnej zeme, rozpráva o prvých objaviteľských cestách ruských moreplavcov, o odvážnych lovcoch veľrýb a tuleňov.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)