Aleja Trinástka (Aleja Třináctka, 1981)

Jozef Repko. Rozhlasová hra pro mládež. Režie Olívia Binderová.

Účinkují Emil Horváth II., Darina Chmúrová, František Obžera, Zoro Laurinc, Juraj Ďurdiak, Štefan Mandžár, Karol Machata, Leopold Haverl a další.

Natočeno 1981. Obnovená premiéra 9. 4. 2024 (SRo 8 Rádio Litera, 8:35 h.). Repríza 9. – 15. 4. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Zumríková Kekeliaková, Monika: Príbeh rómskej identity a „básnik s gitarou“ Karel Kryl. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 5. 4. 2024 (článek). – Cit.: Tento týždeň sa bude o niečo viac šíriť našim éterom rómska poézia i hudba, ako aj príbehy rómskej identity. Výnimočný bude aj herecký hlas Ľuba Romana vo viacerých postavách rozhlasových hier a „poézia“ prepojená s hudbou v podaní Karla Kryla. Pripomenieme si tak Medzinárodný deň Rómov (8. apríl), 80. narodeniny Karla Kryla (12. apríl) a nedožité 80. narodeniny herca Ľuba Romana (12. apríl). Môžete sa tešiť na 5 častí z knihy Ľ. Didiho Čierny Róm a biela láska, na hru M. Kuracinovej Valovej Špinavé ruky, na pásmo o rómskej poézii, ktoré pripravila D. Hivešová-Šilanová a na verše od tejto poetky a redaktorky. Ľubo Roman sa vám predstaví v úlohe lekára, v úlohe spisovateľa Marka Twaina ako Satan aj mladý študent. Karla Kryla si pripomenieme od 12. apríla aj špeciálnym hudobným playlistom a miniprofilom o jeho platni Rakovina od F. Gabriža. V rámci Galérie slávnych sa tiež bude spomínať meno Ema Bohúňa (125. rokov od jeho narodenia) a môžete sa tešiť aj na jeho poviedku Prvé dni a prví páni. (…)

Roky nevysielané hry a obnovené premiéry už akosi patria k nášmu rádiu. Hľadáme ich, vyberáme z hlbín archívu, aby sa „vyplavili“ a „doplavili“ až k vášmu poslucháčskemu uchu. Takou je tento týždeň hra pre mládež od Jozefa Repku Aleja Trinástka. Ocitnete sa v nej v študentskom prostredí. V čase neľahkých odpovedí pred tabuľou na hodine literatúry, ale aj pri angažovanom horlení proti výrubu aleje stromov. V hlavnej úlohe študenta sa predstaví Ľubo Roman. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)