Pardál (2010)

Felix Mitterer. Tragikomedie rakouského dramatika o stáří, osamění a touze po lidské blízkosti. Přeložila Magdalena Štulcová. Rozhlasová úprava a režie Lída Engelová. Dramaturg Hynek Pekárek.

Osoby a obsazení: Marion (Blanka Bohdanová), muž (Josef Somr) a Heinz (David Novotný).  

Natočeno 2010. Premiéra 26. 6. 2010 (ČRo 3 Vltava, 14:00 – 15:22 h.; 72 min.). Repríza 21. 10. 2017 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.).

Pozn.: Natáčení zahájeno 17. 5. 2010. – Hra, jejíž titul inspirovala stejnojmenná báseň, v níž básník Rainer Maria Rilke sugestivně popisuje rezignaci zvířete doživotně uvězněného v kleci. Přestože Mittererova hra má rysy komediální konverzačky, její téma je hlubší – je to příběh o dvou osaměle žijících seniorech, kteří si uvědomují, že stojí na sklonku života a s nostalgií hledí za léty svého mládí.

Fotografie z natáčení

Lit.: anonym (= Pekárek, Hynek?): Felix Mitterer: Pardál. In web ČRo 3 Vltava, 26. březen 2011 (článek). – Cit.: Premiéru hry rakouského dramatika Felixe Mitterera Pardál uvede Český rozhlas 3 – Vltava v sobotu 26. března ve 14.00 hodin. Její titul inspirovala stejnojmenná báseň, v níž básník Rainer Maria Rilke sugestivně popisuje rezignaci zvířete doživotně uvězněného v kleci. Přestože Mittererova hra má rysy komediální konverzačky, její téma je hlubší – je to příběh o dvou osaměle žijících seniorech, kteří si uvědomují, že stojí na sklonku života a s nostalgií hledí za léty svého mládí.

Jakkoli se může zdát, že křestní jméno Felix mohlo od počátku předurčovat úspěšnou životní dráhu jednoho z nejpopulárnějších rakouských dramatiků současnosti, ve skutečnosti tomu tak nebylo. Mitterer se nenarodil pod šťastnou hvězdou. Jeho matka ho okamžitě po porodu dala k adopci. Vyrůstal pak v rodině námezdných čeledínů a odmalička byl zvyklý tvrdě pracovat na poli.

Rodina se však od většiny tyrolských sousedů něčím lišila: oba rodiče rádi četli a matka dokonce hrála ochotnické divadlo. Felix jako nadané dítě z chudých poměrů mohl studovat alespoň učitelský ústav, už tehdy však bylo jeho životním cílem stát se spisovatelem, a tak mu jeho vášeň k četbě a umění nedovolovala věnovat se dostatečně studiu. Ústav nedokončil a potom víc jak deset let pracoval na celním úřadě.

V roce 1970 stanice ORF sice odvysílala jeho rozhlasovou hru, ale trvalo ještě celých sedm let, než se mohl vydat na dráhu volného spisovatele. Od té doby publikoval přes třicet divadelních her a jako scénárista s úspěchem spolupracuje s rozhlasem, televizí a filmem.

Rozhlasoví posluchači měli možnost se s jeho dramatickou tvorbou seznámit poprvé v roce 2005, kdy Český rozhlas nastudoval rozhlasovou hru (později jím samotným přepracovanou pro jeviště a film) Zpověď. Rok předtím byla tato hra reagující na sexuální skandály v církvi oceněna nejvyšší cenou festivalu Prix Italia.

Další inscenaci Mittererovy hry natočila v pražském karlínském studiu režisérka Lída Engelová. Hra se jmenuje Pardál a její titul inspirovala stejnojmenná báseň, v níž básník Rainer Maria Rilke sugestivně popisuje rezignaci zvířete doživotně uvězněného v kleci. V hlavních rolích seniorů Marion a Muže beze jména, jež svede na začátku dohromady drobná dopravní nehoda, uslyšíte Blanku Bohdanovou a Josefa Somra.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)