Most – Zov Delte (Most – Volání Delty, 2004)

Husein Oručević. Dokumentární rozhlasová hra. Záznam Husein Oručević a Senadin Babović. Zvukový mistr Senadin Babović. Dramaturgie Vesna Ljubić.

Osoby a obsazení: vypravěč (Tahir Nikšić).

Nastudoval DDP Radija Federacije BiH v roce 2004.

Lit.: anonym: In memoriam: Husein Oručević /Mostar, 1969. – Poljska, 2024./. in web Federalna.ba, 23. 6. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Husein Oručević bio je novinar, društveni i kulturni aktivist. Ratnih godina radio je na Radiju BiH, Ratnom studiju Mostar, a kasnije na BH Radiju 1 i Radiju Kielce. Nakon studija političkih nauka, specijalizirao je evropske studije na Jagelonskom univerzitetu u Krakovu i na Univerzitetu „Jan Kochanowski“ u Kielceu. Kao aktivist u civilnom sektoru bio je angažiran u borbi protiv korupcije. Od 2022.godine bio je direktor Omladinskog kulturnog centra „Abrašević“ u Mostaru. Iste godine imenovan je počasnim konzulom Republike Poljske u BiH. Preminuo je u Poljskoj, 20.juna 2024.  (…)

Ova dokumentarna radio-drama prati Mimara Hajrudina Mlađeg u noći prije otvaranja Mosta u Mostaru, kojeg je izgradio od preko 450 blokova kamena tenelije. Gradio ga je punih devet godina, od 1557.godine. Prema jednoj od legendi, Hajrudin je pobjegao iz Mostara dan prije uklanjanja skela s mosta, u  strahu od kazne Sultana Sulejmana Veličanstvenog. Naime, ako bi most kojeg je sagradio pao, Mimar Hajrudin bi bio osuđen na smrt. Druga linija naracije prati majstore klesare, kamenoresce … kako grade novi Stari Most, tokom 2003. i 2004.godine.

U julu 2004.godine novi Stari Most je svečano predat građanima Mostara.

Most koji je izgradio Mimar Hajrudin Mlađi srušen je artiljerijom HVO-a, 9.novembra 1993.godine. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)