Tajný agent 1/3 (2024)

Joseph Conrad. Překlad Petra Martínková. Dramatizace Lenka Skalická. Dramaturg Martin Velíšek. Režie Petr Mančal.

Osoby a obsazení: Adolf Verlock (Jiří Vyorálek), Winnie Verlocková (Veronika Lazorčáková), Stevie (Vojtěch Franců), Vladimir (Miloslav König), Wurmt, velvyslanecký rada (Hanuš Bor), komisař (Aleš Procházka), Annie, komisařova žena (Ivana Huspeková), Sir Ethelred, ministr (Zdeněk Maryška), baronka (Milena Steinmasslová), Ossipon, soudruh revolucionář (Ondřej Rychlý), Michaelis, propuštěný apoštol (Martin Písařík), profesor (Lukáš Hlavica),  vrchní inspektor Heat (Petr Lněnička),  Toodles, osobní tajemník Sira Ethelreda (Otakar Brousek II.), milenka (Barbora Mošnová), zákazník (Hynek Chmelař), kočí / drožkář (Ctirad Götz), správce (Libor Vacek a Jaroslav Plesl), konstábl (Kajetán Písařovic), hlídač (Jan Konečný), doktor (Lubor Šplíchal), výpravčí (Radim Kalvoda) a drožkář (Ctirad Götz).

Natočeno 2024. Premiéra 1. dílu 4. 8. 2024 (ČRo 3 Vltava, 11:00 h.; 43 min.); 2. dílu 11. 8. 2024 (ČRo 3 Vltava, 11:00 h.) v cyklu Radioseriál.

Pozn.: Pan Verlock provozuje anarchistickou živnost v londýnské čtvrti nedobré pověsti, kde se úspěšně maskuje jako neúspěšný trafikant, drogista a vetešník. Přitom stačí, aby tento mamlas vytáhl paty ze své blechárny na hlavní třídu, třeba na ambasádu nejmenované mocnosti za jistým panem Vladimirem nebo za povedeným inspektorem Scotland Yardu, a rázem je jasné, koho má čtenář před sebou: dvojitého agenta s krycím jménem Delta, jemuž chlebodárci za letité služby brzy dopřejí zúčtování…  (anoatce)

Lit.: Velíšek, Martin: Tajný agent. Londýnský obchodník jako neúspěšný špion v románu Josepha Conrada. In web ČRo 3 Vltava, 4. srpen 2024 (článek). – Cit.: Pan Verloc provozuje v Londýně krámek s papírenským zbožím. Přestože tam zákazníci najdou i lechtivé čtivo, živnosti se evidentně nedaří. Ale to nevadí. Pan Verloc je totiž agent pracující hned pro několik stran. Ale jednomu z chlebodárců jisté východní mocnosti dojde trpělivost a žádá za své peníze akci. Jenže Verloc je především neskonale líný mamlas.  (…)

Námět románu, který následoval po velmi osobním díle Zrcadlo moře, čerpal Conrad ze skutečných událostí – pokusu vyhodit do povětří greenwichskou hvězdárnu, a to bez důvodu, který, jak Conrad píše, „by se jen vzdáleně podobal nějaké ideji“. Atentátník, podle všeho slabomyslný, tehdy přišel o život, ale stavba nedoznala úhony. Dalším zdrojem byly paměti policejního úředníka z osmdesátých let devatenáctého století. V neposlední řadě, podobně jako v o něco mladším románu Před očima západu, pak byly inspirací jeho rodinné zkušenosti s carským Ruskem. Proto psychologický román Tajný agent nemohl v českém překladu od konce války vyjít. Autor ale nešetří ani viktoriánské anarchisty a teroristy, salónní socialisty i vládní alibistické úředníky. Jednou z největších zásluh Josepha Conrada je schopnost vystopovat kořeny zla i v těch nejméně nápadných či dokonce neočekávatelných místech. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)