Jára Cimrman v Novém světě (1992)

Jiří Šebánek. Po stopách našeho génia na severoamerickém kontinentu. Dramaturg Zdeněk Hedbávný. Rozhlasová režie Miloš Novotný.

Účinkují Jiří Šebánek, Jaroslav Pacovský a Karel Bartoníček.

Natočeno v roce 1992. Premiéra 24. 10. 1992 (Vltava, 14:30 – 15:30 h.). Obnovená premiéra 19. 10. 2024 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 60 min.) v cyklu Hra na sobotu.

Prix Bohemia Radio 1993 – cena za text pro Jiřího Šebánka.

Pozn.: Šokující pásmo literární, dramatické, hudební, dokumentární i experimentální. Veřejná nahrávka k 500. výročí objevení Ameriky. Pro Audiostudio připravil Jiří Šebánek.

Lit.: anonym: Jiří Šebánek: Jára Cimrman v Novém světě. Po stopách našeho génia na severoamerickém kontinentu. In web ČRo 2 Praha, 19. říjen 2024 (článek) – Cit.: (….) Mistr přicestoval poprvé do Spojených států na palubě německého parníku Ludendorff. Vyplul z Terstu 10. října 1871, hned na druhý den po vypuknutí světoznámého požáru Chicaga, aby o této katastrofě napsal přímou reportáž pro časopis vídeňského požárního sboru Das Feuer. Po dvaatřiceti dnech plavby přestoupili v New Yorku do vlaku, a když vystoupil na peróně bývalého nádraží v Chicagu, zjistil, že přijel s křížkem po funuse.  (…) Z požáru století zbyly jen hromady popela. A opět došlo k tomu, co se u Cimrmana stalo pravidlem – že totiž sledováním jistého cíle došel k cíli úplně jinému…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)