Elixír a Halíbela (1999)

Markéta Zinnerová. Původní rozhlasová pohádka. Dramaturg Václava Ledvinková. Hudba Jiří Pazour. Zvukový mistr Ing. Tomáš Gsöllhofer. Střih Lenka Vintrová. Zvukové efekty Petr Šplíchal. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: čarodějnice Halíbela (Simona Stašová), čaroděj Elixír (David Novotný), král (Josef Somr), princezna Jája (Linda Rybová), princezna Anýzka (Miroslava Pleštilová), učitel Ámos (František Němec), guvernantka Irene (Hana Maciuchová), princ Upolín (Jiří Langmajer), sluha Honza (Martin Zahálka), čarodějnice Zlolajda (Barbora Hrzánová) a hlášení (Hana Brothánková).

Natočeno v roce 1999. Premiéra 26. 12. 1999 (47 min.). Repríza 24. 1. 2010 (ČRo 2 Praha, 13:05 h.), 8. 3. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Pozn.: V roce 2001 vzniklo volné pokračování Halíbela a drak z Drákotína.

V roce 2001 vznikla stejnojmenná televizní verze pohádky s Libuší Šafránkovou a Jiřím Strachem v hlavních rolích.

Lit.: anonym: Markéta Zinnerová: Elixír a Halíbela. In web ČRo 2 Praha, březen 2015 (článek). – Cit.: Jak sázka nakonec dopadne, když princezny při prvním setkání s princem Úpolínem a jeho sluhou Honzou polijí hosty majonézou, potrhají si vzájemně šaty a ošklivě se pohádají? Černá a bílá magie se snoubí v pohádce o rozjívených princeznách, dobrotivém Elixírovi a zlé čarodějnici Halíbele, kterou excelentně ztvárnila herečka Simona Stašová. V dalších rolích Linda Rybová, Hana Maciuchová a Barbora Hrzánová.

V pohádkovém království mají temný les a v něm žije odbornice na černou magii zlá čarodějnice Halíbela se svým nevydařeným synem Elixírem, který má dobrotivou povahu a vyzná se v magii bílé. V tomto království mají i zámek a v něm dvě krásné, ale neuvěřitelně zlobivé a hašteřivé princezny Anýzku a Jáju, které neustále ubližují nejen sobě navzájem, ale také všem lidem okolo. Učitel Amos ze Lhoty, jejich 35. zámecký profesor, je z nich zoufalý. A nešťastný je i král.

Nakonec se rozhodnou poslat obě princezny k Halíbele. A to ani netuší, že Halíbela už dávno před tím uzavřela se svým synem Elixírem veledůležitou sázku: když se podaří, aby princezny proměnila láska a učinila je lepšími, sní Halíbela chrousta. Pokud se ale nenajdou odvážní ženiši, propadnou Anýzka a Jája do Halíbeliny moci a stanou se z nich čarodějnice.

Původní pohádku pro rozhlas napsala Markéta Zinnerová, autorka proslavená celou řadou knih pro děti a mládež, např. Tajemství proutěného košíku, Indiáni z Větrova, Drak Mrak a jiné. Pohádka Elixír a Halíbela se v roce 2001 dočkala i televizního zpracování.

Lit.: anonym: Nedělní pohádka: Elixír a Halíbela – 24.1. In web ČRo 2 Praha, leden 2010 (anotace). – Cit.: V pravidelném čase vyhrazeném pohádkám nás tentokrát čeká příběh, který jeho autorka Markéta Zinnerová nazvala Elixír a Halíbela. Humorné vyprávění o dvou rozmazlených princeznách se prolíná s černými kouzly zlomocné čarodějnice Halíbely a bílou magií jejího dobráckého syna Elixíra. V pohádce účinkují Simona Stašová, David Novotný, Josef Somr, Linda Rybová a další. Zveme k poslechu v 13:05 hodin.

Ale pozor, tím to nekončí! Pokračování příběhu čarodějnice Halíbely a jejího syna Elixíra uslyšíme už následující neděli. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zvukový mistr Ing. Tomáš Gsöllhofer. Střih Lenka Vintrová. Zvukové efekty Petr Šplíchal.

Osoby a obsazení: Simona Stašová (čarodějnice Halíbela), David Novotný (čaroděj Elixír), Josef Somr (král), Linda Rybová (princezna Jája), Miroslava Pleštilová (princezna Anýzka), František Němec (učitel Ámos), Hana Maciuchová (guvernantka Irene), Jiří Langmajer (princ Upolín), Martin Zahálka (sluha Honza), Barbora Hrzánová (čarodějnice Zlolajda).

V roce 2001 vznikla stejnojmenná televizní verze pohádky s Libuší Šafránkovou a Jiřím Strachem v hlavních rolích.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)