Halíbela a drak z Drákotína (2001)

Volné pokračování pohádkového příběhu Elixír a Halíbela pro rozhlas napsala Markéta Zinnerová. Dramaturg Václava Ledvinková. Hudba Jiří Pazour. Dětský pěvecký sbor řídí Bohumil (?) Kulínský. Zvuk Ing. Tomáš Gsöllhofer. Střih Blanka Hejduková. Zvukové efekty Petr Šplíchal. Asistentka režie Hana Dudová. Režie Karel Weinlich.

Osoby a obsazení: Ludvík Votruba (Jiří Langmajer), čarodějnice Halíbela (Simona Stašová), Andulka Šípková (Linda Rybová), Venda Šípek (Václav Valtr, člen DRDS), drak Hugo (Ondřej Vetchý), drak Hurikán (Pavel Rímský), dark Huhlajzík (David Prachař), drak 1 (Ladislav Brothánek), drak 2 (Dalimil Klapka), drak 3 (Martin Zahálka) a děti (členové DRDS Daniel Pražák, Alžběta Tučková, Anna Dvořáková).

Natočeno v roce 2001 (53 min.). Repríza 15. 3. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.).

Lit.: Ledvinková, Václava: Halíbela a drak z Drákotína. In web ČRo 31. 5. 2001 (anotace). – Cit.: Když zlomocná čarodějnice Halíbela vypila lektvar na změnu povahy, stalo se, co se stát muselo. Pohádku Markéty Zinnerové Elixír a Halíbela už děti nejspíš znají z televizního, a nyní i z rozhlasového zpracování.
Osudy čarodějné bytůstky se však nezavršily, nýbrž našly své pokračování v dalším pohádkovém příběhu. Z Halíbely je teď učitelka bílé magie v lhotecké škole a děti ji milují. Starý učitel Ámos odešel do výslužby a na jeho místo nastoupil Ludvík Votruba, kdysi známý lotr, nezbeda a poškolák. Ale časy se mění. Vše by mohlo běžet v poklidu, kdyby se do té školní idyly nepřipletlo dračí vejce. A právě z něho se zanedlouho vyklube Hugo. Je to milý malý dráček, strká hlavu do školních tříd, nechá se drbat za ušima a je mu náramně dobře, ale jen do té doby, než se o něm dozví vládce dračího rodu, strašlivý osmnáctihlavý drak Hurikán z Drakónie v Hurónských horách.Pak to nastane. Co? To už prozradí nedělní pohádka.

Lit.: anonym: Markéta Zinnerová: Halíbela a drak z Drákotína. In web ČRo 2 Praha, březen 2015 (článek). – Cit.:  Umět aspoň trochu čarovat by chtěl každý. Však proto chodí i ty nejlajdáčtější děti ze Lhoty do školy na hodiny bílé magie k čarodějnici Halíbele. Jestli ale budou její kouzla stačit na zákeřné draky, to neví ani Simona Stašová, která pro rozhlas roli čarodějnice skvěle ztvárnila.

Když Ludvík Votruba zdědil školu po učiteli Amosovi, zdědil také hodnou čarodějnici Halíbelu. Ta děti učila nepovinný předmět kouzel, která fungují jen pro dobro nějaké věci. Vše bylo ve Lhotě v pořádku až do dne, kdy malý Venda objevil u Dračí skály sedmdesát let staré vejce a Halíbela se rozhodla vysedět z něj draka.  

Hugo v podání Ondřeje Vetchého byl hodný, žral jen polena, dobře se učil a děti s ním rády dováděly. Jenže pak se o něm dozvěděl vládce dračí říše Hurikán, který nemohl strpět, že by potomek z rodu Huhu dobrovolně ukazoval turistům drápy a zuby a netoužil by sežrat ani jednu princeznu. Usmyslil si proto, že mu hodný drak Hugo musí do Hurónských hor přinést krásnou Andulku Šípkovou, jinak pošle do Lhoty trestnou výpravu, spálí školu a všechny děti vyhubí. To však nemohou dopustit nejen Hugo a učitel Votruba, ale ani čarodějnice Halíbela. 

Volné pokračování pohádky Elixír a Halíbela, kterou ČRo Dvojka vysílala minulou neděli 8. března, napsala Markéta Zinnerová, autorka proslavená celou řadou knih pro děti a mládež, např. Tajemství proutěného košíku, Indiáni z Větrova, Drak Mrak a jiné.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)