Kremelský orloj (1957)

Nikolaj Fjodorovič Pogodin. Překlad a rozhlasová úprava Karel Gissübel. Režie Jiří Horčička.

Osoby a obsazení: Vladimír Iljič Lenin (Vladimír Šmeral), Rybakov, námořník (Zdeněk Dítě), inž. Zabělin (Bedřich Karen), Zabělinová, jeho žena (Marie Vášová), Máša, jejich dcera (Marta Kučírková), dáma s pletením (Jarmila Májová), vylekaná dáma (Nelly Gaierová), skeptik (František Kreuzmann), optimista (Bedřich Veverka), Praskovja, kuchařka (Štěpánka Holečková), Džeržinskij (Karel Beníško), Glagoljev (Otomar Korbelář), hodinář (Bedřich Prokoš), anglický spisovatel (František Hanus), Leninův tajemník (Zdeněk Hodr), starší dělník (Vladimír Majer), vousatý dělník (Ivo Gübel), žebračka (Anna Melíšková), stařenka (Heda Marková) a další.

Natočeno 1957. Premiéra 3. 11. 1957 (108 min.) k výročí VŘSR a v cyklu Nedělní divadelní večery. Repríza 8. 2. 1976 (Praha, 20:05 h).

Lit.: Ptáček, Jaromír (ed.): Nedělní divadelní večery. Cyklus slavných činoher a oper 1957-1958. Praha: Československý rozhlas, 189 s.

Hnilička, Přemysl: Panáčkův průvodce rozhlasovou hrou 77. – Elektrifikace na troskách starého světa. In Týdeník Rozhlas 48/2014 (článek). Dostupné též v nezkrácené verzi na Panáčkovi.

Lit.: -da-: Z rozhlasových pořadů. Premiéry a reprízy. In Rudé právo, 11. 2. 1976, s. 5 (recenze).

-da- Z rozhlasových pořadů. Premiéry a reprízy. In Rudé právo, 11. 2. 1976, s. 5 (recenze).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Komentář je jistě o upravené verzi hry. Po XX. sjezdu KSSS autor „dílo“ přepracoval a vynechal tam postavu Stalina.

Úryvek ze hry (rozhovor Lenina s Rybakovem a dvěma dělníky) je obsažen v pořadu Fonogramy – O různorodosti talentu Vladimíra Šmerala (2012).

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)