Malá anketa (1968)

Peter Karvaš. Původní rozhlasová hra o kauze, v níž matka zabije své postižené dítě. Překlad a dramaturg Dalibor Chalupa. Zvuková spolupráce Zdeněk Škopán. Záznam a střih Marcela Váňová. Asistent režie Ivan Holeček. Režie Jiří Horčička.

Osoby a obsazení: redaktor Jozef Belovič (Miloš Hlavica), Filip Hakl, šéfredaktor (Felix Le Breux), Emil Hudec, redaktor (Josef Chvalina), Kotrus, šéf rozhlasu (Jiří Němeček), Eva Janigová (Jaroslava Adamová), Kristýna Hálová, sousedka (Libuše Havelková), dr. Hana Hájková, obhájkyně (Slávka Budínová), dr. Ernest Kokstein, soudní lékař (Čestmír Řanda), ing. Cyril Janiga, elektrotechnik (Radoslav Brzobohatý), prof. dr. Anton Inovecký (Vladimír Šmeral), prokurátor (Valtr Walter Taub), předseda soudu (Karel Beníško) a příslušník VB (Vlastimil Fišar).

Natočeno v roce 1968. Premiéra 20. 8. 1968. Repríza 21. 9. 1968 (Praha, 19:59 – 21:05 h.). Obnovená premiéra 21. 9. 2008 (ČRo 2 Praha, 20:05 h.) v cyklu 5 x s Jaroslavou Adamovou; 26. 4. 2020 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Hra pro pamětníky.

Pozn.: Mladý reportér se rozhodne, že odvysílá místo ohlášené komedie hrubý, nesestříhaný materiál pro svoji reportáž. Měla být o ženě, která zabila své postižené dítě. Svědectví sousedů, bývalého manžela, prokurátora, advokátky, psychologa a dalších respondentů „ankety“ nabízejí na událost nejrůznější pohledy, především ale kladou otázky jakou cenu má lidský život. A právě pro jejich palčivost bylo odvysílání reportáže zamítnuto.

Premiéra byla uvedena večer 20. 8. 1968 a hra tak vzhledem k následujícím událostem zcela zapadla, na rozdíl od divácké reakce na slovenskou verzi vysílanou dříve, která prý zahrnovala více než tisíc dopisů od čtenářů.

Podle Karvašova textu vzniklo také slovenské nastudování i stejnojmenný film. Film se tváří jako živý blok reportáží, aktuálně zařazen do vysílání v předvečer posledního dne procesu s obviněnou Evou Janigovou, zřejmou vražedkyní jejího tříletého syna. Na ploše cca 60 minut přináší Malá anketa rozhovory se zainteresovanými – posudky lékařů, anketu se sousedy, výpovědi obhájkyně i prokurátora i účast respondentů „živě“ ve studiu. Film prostřednictvím fikce klade divákům zcela zásadní otázky o ceně lidského života. Dvojice Karvaš – Solan přitom velice odvážně konstruuje případ závažného trestného činu, jejich „novinářská“ metoda je velice účinná, neposkytuje divákovi žádné vodítko, náznak, že se dívá na fikci. Svou mystifikaci dohrají až do konce, pravdu se dozvídáme až v závěrečném odhlášení televizní relace.

Lit.: Šafaříková, Dagmar: Malá anketa Petra Karvaše : K dnešní rozhlasové premiéře. In Práce: Roč. 24, 1968, č. 230, 20. 8., s. 5 (článek).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)