Havaj (2008)

Michaela Zakuťanská. Scénické čtení divadelní hry na festivalu Nová dráma / New Drama 2008. Redakce Zuzana Šímová. Režie Ján Šimko.

Účinkují Eugen Libezňuk, Ľudmila Kozmenová, Ľubomír Bukový, Tatiana Poláková a Juraj Igonda.

Záznam scénického čtení na festivalu Nová dráma / New Drama 2008 na Malé scéně V3MU Bratislava natočil SRo dne 12. 5. 2008  (44 min.). Premiéra 15. 7. 2008 (SRo Devín) v cyklu Nová dráma.
Pozn.: Dne 12. 5. 2008 se na Malé scéně Vysokej školy múzických umení, Dostojevského rad 7 konal Divadelný trojboj 2008 a prezentácia knihy Dráma 2007.
Scénické čítania finálových textov súťaže Dráma 2007, diskusie s dramatikmi, tvorivými tímami a členmi odbornej komisie. Po prvýkrát na scéne nového divadla Vysokej školy múzických umení – Malej scéne VŠMU, po prvýkrát v tvorivom študentskom prostredí.

Michaela Zakuťanská sa narodila, žije, tvorí a zomrie vo Finticiach. Jej tvorba je prudko dramatická, keďže píše divadelné hry, ktoré žiadne divadlo neuvádza. Bude asi musieť spáchať samovraždu. Predsa len nežijúci autori sa uvádzajú ľahšie.

hry: HAVAJ, Mňa kedys´, Jánošík (OO7) a iné

ukážka tvorby

Jupitera z dediny kvôli jeho osvieteneckému duchu a básni publikovanej v almanachu Nitra, Pod krídlom tvojím zaplačem houska, vykázali z miesta husára a iné mu nedali.

Ale Jupiter Jupiterovič neplakal, keď ho vykazovali. Hrdo ako Ľudovít odpľul si na uhorskú hrudu a vydal sa do Levoče urobiť kariéru. Všade dobre v Levoči najlepšie, spomenul si Jupiter na slová svojej mamy, ktorá bola rodená Levočanka. O nej raz jeden miestny básnik dokonca napísal verše ľudovej piesne A okolo Levoči, tam sa voda toči, ktora nema frajira, ta naj do nej skoči. A Jupiterova matka skočila. (Pozitívny refrén si neskôr domyslel ľud.)

(Z romantického cyklu: Pravda o Šťúrovcoch, nároďe i reči slovenskej. Diel prvý. Jupiter Jupiterovič)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)