Noční linka (1977)

Pavel Landovský. Zvuk Jitka Borkovcová. Záznam a střih Slávka Čápová. Hudební a zvukové efekty Iva Valentová. Asistentka režie Kateřina Hrdinová. Dramaturg Pavel Minks. Režie Jiří Horčička.

Osoby a obsazení: Karel, mladík (Václav Sloup), Dáša, dívka (Miroslava Slávka Špánková – Hozová), Jan Hamouz (Čestmír Řanda), Lojza Drábek (Zdeněk Řehoř), Rudla Vinkler, řidič autobusu (Petr Kostka), Josef Samohel, stařík (František Kovářík), Honza Havlíček (Ferdinand Krůta), Václav, řidič autobusu (Jaroslav Moučka), hlasy cestujících (Karel Fořt, Artur Šviha, Anna Halbichová).

Natočeno 1977. Premiéra 2. 3. 1978 (Vltava, 21:50 – 22:35 h.; 42 min.). Obnovená premiéra 15. 11. 2015 (ČRo 2 Praha, 20:00 h.). Repríza 17. 11. 2022 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.); 5. 3. 2023 (ČRo Pohoda, 12:00 h.; 21:00 h.).

Pozn.: V době realizace autora pokryl Karel Steigerwald.

Lit.: anonym: Noční linka. In Rudé právo, 20. 4. 1978 (recenze). – Cit.: “ (…) hra, která i když nemá klasicky pevný tvar, nevšedně prokresluje podobu našeho dnešního venkova i charaktery lidí, kteří i pod zdánlivým nánosem tvrdosti mají srdce na pravém místě. Živě napsané dialogy společně s využitím některých prvků kriminální zápletky rovněž přispěly k působivosti této dramatické skici…“

Lit.: anonym: Pavel Landovský: Noční linka. In web ČRo 2 Praha, 15. listopad 2015 (článek). – Cit.:  Jazykově a situačně suverénní komedie.

Samozvaní strážci veřejného pořádku bývají zřídkakdy oblíbení. Své by o tom mohl vyprávět Lojza Drábek. Na obecní pořádek dohlíží obětavě ve dne i v noci. Ale vděku se od sousedů nedočká.

Nejvíc má na Drábka spadeno řidič místní autobusové linky Ruda Vinkler, pro kterého jsou vtipy na Lojzovu adresu každodenní zábavou. Jenže pak se ve vsi stane bouračka, od které se viník pokusí ujet, a Drábek se tak konečně dočká svého případu!

Lehkost a vtip celé inscenace zvláštním způsobem koresponduje s perzekucí státní bezpečnosti, které autor hry po zveřejnění Charty 77 právě čelil. Aby se inscenace mohla vysílat, „pokryl“ autora v časech normalizace kolegiálně dramatik Karel Steigerwald. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)